kapat ikonu

Kenevirden yılda 31,5 milyon ton biyodizel üretilebilir

Türkiye'de tarım alanlarının sadece yüzde 15'ine kenevir ekilirse, bu üründen yılda 31,5 milyon ton biyodizel üretilebileceği belirtiliyor.

Gazetecilere konuşan Giresun Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bahadır Koz, Türkiye'de tarım alanlarının yüzde 15'ine kenevir ekilmesi durumunda bu üründen yılda 31,5 milyon ton biyodizel üretilebileceğini ifade ederek, çok sayıda gelişmiş ülkede üretilen kenevirin çeşitli sektörlerde kullanıldığını bildirdi.
 
KENEVİR 2017 YILINDA 4 MİLYAR DOLARI BULAN ENDÜSTRİYEL PAZARA ULAŞTI
 
Dünyada "mucize bitki" olarak bilinen kenevirin Türkiye'de de yeniden kontrollü şekilde yetiştirilmesine yönelik adımlar atıldığını hatırlatan Koz, Osmanlı döneminde yaygın olarak yetiştirilen, "keten","kendir", "kendir teli", "tel kendir" ve "kendir lifi" gibi isimlerle bilinen kenevirin dünyada 2017 yılında 4 milyar doları bulan endüstriyel pazara ulaştığını dile getirerek, bu rakamın 2025 yılında 11 milyar dolara çıkmasının beklendiğini duyurdu.
 
PETROL VE PETROKİMYA ÜRÜNLERİNE ALTERNATİF
 
Türkiye için kenevirin öneminin büyük olduğunu vurgulayan Koz, kenevirin ilaç, kâğıt, yakıt ve kumaş yapımında kullanıldığını anımsatarak, otomotiv sektöründe de faydalanılan kenevirin, petrol ve petrokimya ürünlerine önemli bir alternatif olduğuna işaret etti.
 
TÜRKİYE’NİN BİYODİZEL İHTİYACI KENEVİRDEN KARŞILANABİLİR
 
Koz, tüm petrokimya ürünlerinin, yenilenebilir olarak kenevir kullanılarak daha ucuza üretilebildiğini ileri sürerek, 2017 verilerine kıyasla Türkiye’nin yıllık petrol tüketiminin 30 milyon tonu aşkın olduğunu kaydetti. Türkiye'de tarım alanlarının yalnızca yüzde 15'ine kenevir ekilmesi durumunda, bu üründen yılda 31,5 milyon ton biyodizel üretilebileceğini yineleyen Koz, kenevirden yıllık tüketilen petrol kadar hatta daha fazla biyodizel üreterek, Türkiye’nin bu alandaki ihtiyacının karşılanabileceğini savundu.
 
BİR AĞAÇ 20 YILDA, KENEVİR İSE DÖRT AYDA YETİŞİYOR
 
Kenevirin kâğıt sanayisinde de yoğun olarak kullanıldığını, bu özelliğinden dolayı Türkiye açısından çok önem taşıdığına dikkati çeken Koz, ağaçtan üretilen kâğıdın üç, kenevirden üretilen kâğıdın ise 8 kez yeniden değerlendirilebildiği bilgisini paylaşarak, bir dönüm kenevir tarlasından, yaklaşık dört dönümde yetişen ağaca eş kâğıt çıktığını vurguladı. Koz, bir ağacın yaklaşık 20 yılda yetiştiğini hatırlatarak, kenevir ise dört ayda hasat edilebildiğini anlattı.
 
BEYİN, AKCİĞER VE MEME KANSERİNE İYİ GELİYOR
 
Koz, yapılan araştırmaların, kenevir yağının kansere karşı koruyucu özelliğini de ortaya çıkarttığını dile getirerek, içeriğindeki omega-3 ve GLA yağ asidi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirip beyin, akciğer ve meme kanserine iyi geldiğini söyledi.
Etiketler
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol