KDV düzenlemesi ile piyasa hareketlenecek
KDV iadelerinde ödeme sürecinin hızlandırılmasının piyasaya ciddi bir likidite sağlayacağını savunan ASO Başkanı Özdebir, söz konusu düzenlemeyle sanayicilerin iş yapabilme kabiliyetlerinin artacağını ileri sürdü.
- Gündem
- 22 Şubat 2019 13:14

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, KDV iadelerinde ödeme sürecinin hızlandırılması ile birlikte piyasaya ciddi bir likidite sağlanacağını belirterek, düzenleme sayesinde sanayicilerin iş yapabilme kabiliyetlerinin artacağını söyledi.
İade taleplerinin yüzde 50’si 10 gün içerisinde ödenecek
Gazetecilere açıklamalarda bulunan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Katma Değer Vergisi (KDV) iadelerinde ödeme zamanını hızlandıran düzenlemenin piyasaya ciddi likidite sağlayacağını yineleyerek, sanayicilerin iş yapabilme kabiliyetlerinin artacağını ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından KDV Genel Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklik ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Özdebir, düzenlemeyle birlikte KDV iadesi taleplerinin yüzde 50'sinin 10 gün içerisinde ödenmesinin mümkün hâle getirildiğine işaret ederek, kalan kısmının da incelemelerin tamamlanmasının ardından alınabileceğini bildirdi.
Piyasaya çok ciddi bir şekilde likidite sağlanacak
Özdebir, bu şekilde piyasaya çok ciddi bir likidite sağlanacağını dile getirerek, düzenleme sayesinde sanayicilerin iş yapabilme kabiliyetlerinin de artacağını öne sürdü. Sanayicilerin indirimli KDV'li ürünleri ve ihracat kaynaklı KDV iadeleri olduğunu anımsatan Özdebir, belirtilen değişikliğin stok mallarla ilgili KDV indirimlerini kapsamadığının altını çizerek, atılan olumlu adımın imalatçının sırtındaki KDV yükünün her aşamada azaltması adına genişletilmesi gerektiğini anlattı.
Türkiye’de üreticinin sırtında daima bir KDV yükü kalıyor
Türkiye'deki KDV sisteminin Almanya ile aynı olduğuna ancak o ülkedeki uygulamanın, üreticinin sırtında KDV yükü bırakmayacak bir biçimde tasarlandığını kaydeden Özdebir, Türkiye’de ise üreticinin sırtında daima bir KDV yükünün kaldığını vurgulayarak, ham maddeyi alırken KDV'nin peşin ödendiğini, üretim ve pazarlama süreçleri içerisinde de o KDV'nin daima üreticinin sırtında bulunduğunu anlattı. Özdebir, nihai tüketiciye ya da nihai tüketiciye satacak tacire malı devrederken de piyasa koşullarından dolayı 3 ya da 5 ay sonra tahsilatların yapıldığına dikkati çekerek, her seferinde imalatçının KDV'yi ödemek mecburiyetinde olduğunu, bundan dolayı da katma değer vergisi değil de katma değer yaratmama veya üretememe vergisi anlamına geldiğini aktardı.
Özdebir’in ardından konuşan Ankara Genç İş Adamları Derneği (ANGİAD) Başkanı Serhan Yıldız ise belirtilen düzenlemenin bölgesel yatırımcıların daha rahat davranabilmesi adına önemli olduğunu aktararak, yansımalarının da önümüzdeki dönemde görüleceğini açıkladı. Bu kaynağın piyasalara iletilmesiyle birlikte piyasalarda ciddi bir hareketlenmenin yaşanacağını iddia ederek, düzenlemenin iş insanlarını oldukça memnun ettiğini duyurdu.