Kayseri'deki şeker fabrikaları istihdama katkı sağlıyor
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifine bağlı 3 fabrikada, bu sene 2 milyon 950 bin ton pancar işlenirken, 420 bin ton şeker elde edildi. Bu fabrikalarda bin 890 kişi istihdam edildi.
- Sektörel
- 28 Aralık 2018 14:28

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, oldukça başarılı kampanya dönemi geçirdiklerini ileri sürerek, bu sene özelleştirmeden bünyelerine kattıkları Turhal Şeker Fabrikası ile birlikte 3 fabrikada üretim gerçekleştirdiklerini anlattı.
3 MİLYON TONA YAKIN PANCAR İŞLENDİ
Üç fabrikada da başarılı bir çalışmaya imza attıklarını ifade eden Akay, şu anda pancarların tamamının alındığını dile getirerek, tarlada sökülecek veya taşınacak pancarın kalmadığını açıkladı. Akay, toplanan pancarların üretimde sırasıyla kullanıldığına değinerek, bu yıl 2 milyon 950 bin ton pancarın işlendiğini bildirdi. Bunun da tabi pancar üretiminde önemli bir rakam olduğunu dile getiren Akay, pancarın Türkiye'de özellikle Orta Anadolu bölgesinde vazgeçilmez stratejik bir ürün olduğunu öne sürerek, bitkisel üretimde buğday, silajlık mısırın yanı sıra 3'üncü en yüksek üretilen ürünün şeker pancarı olduğunu anımsattı.
ÇİFTÇİ ODAKLI FAALİYET YÜRÜTÜLÜYOR
Akay, çiftçi odaklı bir kuruluş olduklarını ve çiftçinin hakkını her platformda korumaya gayret gösterdiklerini ifade ederek, Kayseri Şeker’in bütün faaliyetlerini özellikle ve öncelikli olarak çiftçi odaklı yürüten bir kuruluş olduğunu yineledi. Fabrikanın sahibinin çiftçiler olduğu için öncelikli olarak işlerin çiftçi odaklı organize edildiğini anlatan Akay, bundan dolayı başarıya ulaştıklarını savunarak, çiftçilerin pancar üretimini gerçekleştirmeden fabrikaların bunu yapmasının mümkün olmadığını anlattı. Akay, çiftçilerin de para kazanabileceği bir işi yapmak durumunda olduğuna değinerek, dolayısıyla çiftçinin ihtiyacının en iyi şekilde karşılanmasının şart olduğunu vurguladı.
420 BİN TON ÜRÜN ELDE EDİLDİ
Tarladaki üretim aşamasından söküm ve nakliye aşamasına kadar hep çiftçilerin yanında olduklarına işaret eden Akay, bu kampanyanın sonucunda 420 bin ton ürünün elde edildiğine dikkati çekerek, kotadan biraz az üretim olsa da Turhal'daki çiftçinin özelleştirmeden dolayı biraz üretimden kaçtığını fakat önümüzdeki sene için oldukça yoğun bir taleple karşı olduklarını duyurdu.
TURHAL'DAN ÖNÜMÜZDEKİ SENE DAHA FAZLA VERİM ALINACAK
Akay, özelleştirme sayesinde bünyelerine katılan Turhal Şeker Fabrikasında yenileme çalışmaları yaptıklarını belirterek, önümüzdeki sene bu işletmeden daha fazla verim alabileceklerini kaydetti. Turhal'ın önemli eksiklikleri olduğunu ifade eden Akay, özellikle bakım onarım işlerinin ihmal edilmiş bir fabrika olduğunu aktararak, buranın teslimatının gerçekleşmesinin ardından yoğun bir çalışma sonucu fabrikanın hazır hâle getirildiğini bildirdi.