Kamuda en fazla ödenek suya ayrıldı
Tarım sektörü yatırımlarında kamunun bu sene itibarıyla en fazla ödeneğin hemen hemen olarak 3,4 milyar TL’yle sulamaya ayrıldığı belirtildi.
- Gündem
- 22 Şubat 2019 11:16
- Son Güncelleme: 22 Şubat 2019 11:53

2019 Yılı Yatırım Programı'ndan yapılan derlemelerin ardından, bu sene yapılacak kamu yatırımları arasında tarım sektörüne, 4,9 milyar TL ayrıldığı vurgulandı. Söz konusu programda, proje tutarı 180,8 milyar TL, 2018 sonu kümülatif harcaması ise 83,9 milyar TL olan 283 tarım projesinin bulunduğu aktarıldı.
Sulama yatırımlarının 164 projeyle DSİ hayata geçirecek
Belirtilen tarım yatırımları içerisinde de en fazla pay 3,4 milyar TL’yle sulamaya ayrılırken, bu alanda 172 projenin gerçekleştirileceği bilgisi paylaşıldı. Sulama yatırımlarının 3,3 milyar TL’lik kısmının, 164 projeyle Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirileceği bildirildi.
Bitkisel üretim için 746,5 milyon TL
Sulama yatırımlarının arkasından ikinci sırada 746,5 milyon TL’yle bitkisel üretim gelirken, bu alanda da 52 projenin gerçekleştirileceği vurgulandı. Bitkisel üretim yatırımlarının 284,8 milyon TL’lik kısmının Tarım ve Orman Bakanlığı, 250 milyon TL’lik kısmının da DSİ’nin üstleneceği kaydedildi. Bitkisel üretim alanının ardından 23 proje ve 630 milyon TL’lik yatırımla ormancılık sektörü gelirken, bu alandaki yatırımların 613,3 milyon TL’lik kısmının Orman Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirileceği aktarıldı.
Hayvancılık için 14 proje
Hayvancılık alanında yapılacak yatırım tutarın da 14 proje için 135,6 milyon TL olarak hesaplandığına işaret edilirken, bu yatırımların 108 milyon TL’lik kısmının bakanlıkça üstlenildiği anımsatıldı. Su ürünlerinde 22 proje gerçekleştirileceğinin altı çizilirken, belirtilen alanda bu sene için beklenen yatırım tutarı ise 48,4 milyon TL olarak belirlendiği, su ürünleri yatırımlarının 34,5 milyon TL’lik kısmının da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hayata geçirileceği bildirildi.
Baraj, küçük su işleri gibi projeler öne çıkıyor
Sulama projeleri içinde DSİ tarafından yapılacak küçük su işleri, baraj, taşkın koruma, gölet, yer altı ve üstü sulama projeleri öne çıkarken, bitkisel üretim alanında da Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz projeleri kapsamındaki kentlerde toplulaştırma, tarımsal işletmelerin geliştirilmesi, tarımsal araştırma gibi projeler sürdürüleceği anlaşıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da bu alanda, bitki sağlığı, kırsal kalkınma, tarımsal kapasitenin artırılması gibi projeleri üstleneceği açıklandı. Hayvancılıkta da hastalıklarla mücadele, hayvancılığın geliştirilmesi tarzında konularda yatırım yapılacakken, su ürünlerinde üretimin geliştirilmesi projelerinin yanında balıkçı barınağı yatırımlarının da hayata geçirileceği öğrenildi.