kapat ikonu

Kadınlardan 5 bin fileyle çevreye ve bütçeye katkı

Ocak ayında kadın girişimciler tarafından yapılan 5 bin file çanta, hem çevreye hem de bütçeye katkı sundu.

Plastik poşetlerin 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla marketlerde ücretli olmasının ardından çevre ve ekonomik anlamda birçok kazanım sağlanmaya başlandı.
 
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfının (KEDV) iktisadi işletmesi "Nahıl", çalıştığı 8 kadın kooperatifine üye kadınlar tarafından elde edilen file çantaları satışa çıkardı.
 
BİR YILDIR KADIN ÜRETİCİLER FİLE ÜZERİNDE ÇALIŞMA YÜRÜTTÜ
 
Konuya ilişkin gazetecilere konuşan Kadın Kooperatifleri İletişim Ağı Sorumlusu Emine Gökçe Yanık, Nahıl kurulduğundan beri kadınlar tarafından üretilen bez çantaların satışına destek olduğunu ifade ederek, file torbanın da Nahıl'ın bir yıldır çalıştığı bir ürün gurubu olduğunu bildirdi. Nahıl’ın bir yıldır kadın üreticilerle file ürünler üzerine çalışmalar yürüttüğünü belirten Yanık, bu süre zarfında filenin tasarımıyla ilgili çeşitli çalışmalar ve deneme üretimlerinin yapıldığını dile getirerek, aralık ayında da ürün geliştirme sürecinin tamamlandığını söyledi.
 
100 KADIN FİLE TORBALARI YAPIYOR
 
Yanık, bugün, sayıları 100'ü bulan kadın girişimcilerin ördüğü file torbaların satışa sunulduğuna işaret ederek, file torbanın satışından gelen gelirin kadınlara destek olduğunu, artan kârın da kadın kooperatiflerince yoksul mahallerde işletilen kadın ve çocuk merkezlerinin ihtiyaçları için harcandığını duyurdu. Kadın kooperatiflerinin kendi bulundukları yerlerde de bez ve file çanta yapımına başladığını dile geitren Yanık, bunların belediyeler tarafından satın alındığını aktardı.
 
KEDV, KÂR AMACI GÜTMEDEN ÇALIŞIYOR
 
KEDV'in 1986'da kadınların ekonomik durumunu ve yaşam kalitelerini iyileştirmek için kurulduğunu anımsatan Yanık, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü olan KEDV'in, dar gelirli bölgelerde kadınlara ve çocuklara yönelik çalışmalar yaptığına dikkati çekti. Yanık, vakfın faaliyetleriyle her sene 20 bin çocuk ve kadına eğitim ve kendilerini geliştirme olanakları sunduğunu da vurguladı.
 
NAHIL, KADIN KOOPERATİFLERİ VE BİREYSEL ÜRETİCİLERLE ÇALIŞIP ÜRÜN GELİŞTİRİYOR
 
Kadınların güçlendirilmesi adına çalışmalar yaptıklarını kaydeden Yanık, Nahıl’ın 2003 yılından bu yana, hem bireysel üreticilere hem de kadın kooperatiflerine ürün geliştirme ve pazara erişim desteği sağlamayı amaçlayan bir platform olarak faaliyet gösterdiğini aktararak, Nahıl’ın kadın kooperatifleri ve bireysel kadın üreticilerle çalışıp ürün geliştirdiğini söyledi.
 
Emine Gökçe Yanık, Nahıl’ın tasarımcılar ve uzmanlardan destek alarak kadın kooperatifleri tarafından üretilen gıda ve tekstil ürünlerinin pazara uygun hâle getirilmesi için çalıştığını da bildirdi.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol