Kadıköy'deki binalar 15 katın üzerine çıkamayacak
İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan binalara 15 kat sınırlaması getirildi. Şantiye alanına dönen ilçede yeni yapılarda 15 katın üstüne çıkılmasına izin verilmeyecek.
- Emlak
- 24 Şubat 2016 14:03

İstanbul Kadıköy ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamında yapılan binalara yükseklik sınırlaması getirildi. Önceden kat sayısında sınırlama bulunmayan binaların şehrin silüetini bozduğu idrak edilince 15 katta sınırlı kalmasına karar verildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile İstanbul Kadıköy’de binalara 15 kat sınırlaması getirildi. Müteahhitler ise 15 kat üstünde yapılmış olan eski binaların yenilenmesinin mümkün olmadığını söylüyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin aldığı bir kararla İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bulunan Kadıköy ilçesinde kentsel dönüşüm projesi kapsamındaki alanlarda 15 katın üzerinde bina inşa edilmesi yasaklandı.
Belediye sevindi müteahhitler karşı çıktı
Bu duruma belediye sevinirken müteahhitler tepki gösterdi. Kadıköy Belediyesi kararı desteklediğini çünkü firmaların deniz manzarası için 'baston' gibi binalar diktiğin iiafde etti. Ancak müteahitler bu yeni düzenlemeden memnunn değil. Sürekli kararaların değiştiğini ve bu nedenle planların başa sarmak zorunda kaldığını ifade ederek, yeşil alan için dar tabanlı yüksek binalar olması gerektiğini savunuyorlar.
İstanbul’un en şahsına münhasır ilçelerinden biri olarak bilinen Kadıköy yapısının güzelliğini kentsel dönüşüm yüzünden kaybetmek üzere. Kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle her sokağında ayrı bir inşaat olan Kadıköy’ün şantiye alanına dönen hali sorun oluşturmaya başladı. Bu sebeple İBB meclisi bir karar aldı. Bundan sonraki süreçte Kadıköy ilçesinde 15 katın üstünde bina yapılmasına yasak getirildi.
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kat sınırlaması kararını olumlu bulduklarını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü Kadıköy 1/5000’lik İmar Planı için değişiklik önerisi yaptı.
Kadıköy Belediyesi: 'Firmalar baston gibi binalar dikiyor'
Kadıköy Belediyesinden yetkililer yaptıkları açıklamada şu bilgileri kaydetti: “Bölgede emsal 2.07, yükseklik serbest. Yani 1000 metrekare bir alanda 2 bin 70 metrekare inşaat yapılıyor.
Şirketler taban alanını az tutarak baston gibi yapılar yapıyor. Deniz manzarası avantajı için binalar git gide yükseliyor. Yeni karar Kadıköy’ün 3’te 2’si için geçerli olacak ve bölgenin gelişimine olumlu katkı sağlayacak. Şirketlerin inşaat hakkı değişmeyecek ama yüksekliğe sınır gelecek. Fikirtepe ise bu uygulama kapsamında değil.”
İNDER:'Deprem riskli binalar kaderine terk edilecek'
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Sahil bölgesinde kat sınırlaması makuldür. Fakat, her bölgede olmamalı. Bu değişiklik ile deprem riski taşıyan 15 kattan yüksek yüzlerce apartman kaderlerine terk edilecek” şeklinde konuştu.
Yeşil alan yaratabilmek için az tabanlı yüksek binalar olmalı
Anadolu Yakası Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu ise binaların yüksekliğinin gerekli olduğunu çünkü yeşil alan oluşturmak için alanın dar olması gerekliliğine değindi: 'Her sabah planlar değişiyor. Artık şartlar belli olmalı. Binalar taban oturum alanı az tutulup yüksek yapılmalı. Çünkü ancak bu şekilde yeşil alan yaratabiliriz. Bu uygulama buna engel” dedi.
Kaynak:http://www.ekogundem.com