İşte Türkiye'nin 'israf raporu'
Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşılan Türkiye İsraf Araştırması'na göre, haftada ortalama 2 ekmek israf ediliyor. Vatandaşlar, cep telefonlarını ortalama 3,7 yılda değiştiriyor.
- Gündem
- 12 Ocak 2019 21:16

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Türkiye İsraf Araştırması'na göre, haftada ortalama 2 ekmek israf ediliyorken, vatandaşların cep telefonu değiştirme sıklığı da ortalama 3,7 sene oldu. Otomobil değiştirme sıklığının da 8 yıl ve üzeri olarak hesaplandı.
Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2018 senesi Türkiye İsraf Araştırması sonucu paylaşıldı. Araştırmanın, bakanlık koordinasyonunda, bir araştırma şirketi ile Hacettepe Üniversitesi akademisyenleri iş birliğiyle Türkiye genelinde 26 kentte 2 bin 209 tüketici ile yapılan anketin verilerine dayanılarak hazırlandığı öğrenildi.
ÇÖPE ATILAN EKMEK MİKTARINDA ARTIŞ
Araştırmaya göre; vatandaşların çoğu haftada bir alış veriş yapıyor. Alışverişte en çok marketler ve pazarlar tercih ediliyor. Türk halkının çoğunluğu evinde yemek pişiriyor. 2017 yılında yapılan araştırma sonuçları baz alındığında bitirilemeden çöpe atılan yemek miktarında artış yaşanırken, tüketilmeyen çöpe atılan gıdaların oranı yüzde 22,8 olarak hesaplandı. Bunun sebebinin de gıdanın bozulması ya da tüketilememesi olarak paylaşıldı.
HAFTADA İKİ ADET EKMEK ÇÖPE ATILIYOR
Bireysel günlük ekmek tüketim miktarı ortalama yaklaşık 0,78 adet olarak tespit edilirken, haftada ortalama iki adet ekmeğin çöpe atıldığı aktarıldı. Cep telefonu olan bireylerin neredeyse tamamına yakını akıllı telefon kullanıyor. Bunlar da ortalama 3,7 yılda bir cep telefonunu değiştiriyor. Otomobil sahibi olanların oranı yüzde 31,1 olarak paylaşılırken, son 1 senede aylık gelirinin bir bölümünü biriktirenlerin oranı 38,1'e olarak açıklandı.
İHTİYAÇ KADAR TÜKETİMDE BULUNULMALI
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, araştırmayla israfın boyutlarının tespit edildiğini ifade ederek, israfın önüne geçilmesi gerektiğini ve bu konuda kamuoyu bilincinin artırılmasının büyük önem taşıdığına dikkati çekti. İsrafla ilgili eğitim programları hazırlanmasının ve bu programların yaşam boyu eğitim çerçevesinde sürekli hâle getirilmesinin öneminden bahseden Pekcan, bireylerin tasarruf bilincinin artırılması gerektiğini vurgulayarak, ekmekte israfın önüne geçmek için önemli bir adım attıklarını hatırlattı. Pekcan, gıda ve ekmek tasarrufu için bireylerin alışveriş listesi yapması ve ihtiyacı kadar tüketmesi tavsiyesinde bulunarak, geri dönüşüm konusunda da bireylerin hassasiyet göstermesini istedi.
Vatandaşların tasarruflarını finansal sistem içerisinde nasıl değerlendirmesi gerektiği konusunda farkındalık oluşturulmasının önemine de değinen Pekcan, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü vesilesiyle bu sene 22'ncisi düzenlenecek Tüketici Ödülleri Programı kapsamında 'Tüketici Özel Ödülü'nün verilmesinde tematik bir yaklaşımın benimsendiğini, bu senenin temasının 'İsrafın Önlenmesi ve Sıfır Atık' olarak belirlendiğini duyurdu.