'İslam ülkeleri ortak kripto para kuracak’ çıkışı
IBF Genel Başkanı Yarar, İslam ülkeleri arasında ticarette kullanılacak bir kripto para sisteminin gündeme getirileceğinden bahsetti.
- Piyasalar
- 16 Kasım 2018 10:19
- Son Güncelleme: 16 Kasım 2018 10:26

IBF'de İslam ülkeleri arasında ticarette kullanılacak bir kripto para sistemini gündeme getireceklerini belirten Uluslararası İş Forumu (IBF) Genel Başkanı Erol Yarar, İslam ülkeleri arasında ortak bir kripto para sisteminin kurulabileceğinin sinyalini verdi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından bu yıl 17'ncisi gerçekleştirilecek MÜSİAD EXPO kapsamında, ‘’Dünya Para Sisteminde Çoğulculuk ve Adalet’’ ana temasıyla 22. Uluslararası İş Forumu’nun (International Business Forum - IBF) 20 Kasım'da düzenleneceği öğrenildi. Etkinlikte ‘’Uluslararası Ticaret ve Para Sistemi'nde Blockchain Teknolojisinin Konumu’’ ve "Uluslararası Para Sistemi'nin Reformu ve Makul ve Adaletli İktisadi, Düzen Tasarımı" adı altında iki oturum gerçekleştirilecek.
Dünya ekonomisinin en yeni gündem konularının masaya yatırılacağı etkinlikte, blockchain sistemi bir çıkış yolu olarak tartışmaların odak noktasında bulunuyor.
ABD, DOLARLA ÜLKELERDE KRİZ YARATIYOR
IBF'nin Müslüman milletler arasında güncel ekonomik gelişmeler ve gündem konuları ışığında global iş ağının kurulmasını amaçlayan bir platform olduğunu söyleyen IBF Başkanı Erol Yarar, IBF'de güncel ekonomik sorunların konuşulduğunu dile getirdi. Yarar, doların ortak para birimi olmaktan çıktığını, bir yaptırım aracı hâline dönüştüğüne dikkati çekerek, ABD’nin para transferlerini kontrol altında tuttuğunu, sadece doları araç olarak kullanarak uluslararası piyasalarda yaptırım uyguladığını ve ülkelerde kriz yarattığını ifade etti.
İSLAM ÜLKELERİ ARASINDA KRİPTO PARA SİSTEMİ GÜNDEME GELECEK
Yarar, bu yıl IBF'de, daha adil sistemi ve sağlıklı bir ticaret ortamı oluşturabilmek adına ‘parasal çoğulculuk’ kavramının üzerinde durulacağını vurguladı. Bu kapsamda, finansal teknolojilerde blockchain ve kripto paranın da bunun için kullanılıp kullanılamayacağı konusunun konuşulacağını anlatan Yarar, IBF'de İslam ülkeleri arasında ticarette kullanılacak bir kripto para sisteminin gündeme geleceğini açıkladı.
İŞ ADAMLARI, BORSALAR VE ÜLKELER BU PARAYI KULLANACAK
İslam ülkeleri arasında ortak bir kripto para sistemi veya blockchain sisteminin kurulabileceğini duyuran Yarar, bunu iş adamları, borsalar ve ülkelerin kullanacağını, bu paranın, emtiaların fiyatlanmasında ana para birimi olarak da kullanılabileceğini bildirdi.
Yarar, İslam ülkeleri arasında IMF benzeri bir fon kurulması gerektiğinin altını çizerek, söz konusu fonun faizsiz finans esaslarına göre çalışması gerektiğini aktardı.
Kurulacak fonun ekonomik krize giren İslam ekonomilerinin krizi atlatmasına yardımcı olacağına işaret eden Yarar, söz konusu fona ‘uluslararası İslami yardımlaşma sandığı’ tarzında bir ismin verilebileceğinden söz etti.