İlk yerli ve millî baz istasyonlarının 455'i sahaya sürüldü
ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Metin Balcı, teslim edilen 834 baz istasyonundan 455'inin, hizmet verdiğini anlatarak, diğerlerinin ise kurulum çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
- Teknoloji
- 15 Aralık 2018 17:29
- Son Güncelleme: 15 Aralık 2018 20:14

ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Metin Balcı, Türkiye'nin tasarımı tamamen yerli ULAK ile dünyanın baz istasyonu üreten 5 ülkesinden biri hâline geldiğini hatırlatarak, haberleşme sistemini daha güvenli hâle getirecek ULAK'ın, teknolojiyi alan ve kullanan değil, tasarlayan, üreten ve satan ülke hâline gelinmesinde önemli bir adım olduğunu savundu.
TOPLAMDA 834 ULAK BAZ İSTASYONU TESLİMATI YAPILDI
Balcı, "Türkiye'nin 5G ve ötesi için İletişim Gücü" sloganı ile birlikte çalışmalara başlandığını kaydederek, Evrensel Hizmet Projesi çerçevesinde birinci fazda 508, ikinci fazda 326 olmak üzere toplamda 834 ULAK baz istasyonu siparişinin tamamının teslimatını yaptıklarını ifade etti.
455 BAZ İSTASYONU TÜRK HALKINA HİZMET VERİYOR
Yeni siparişlere cevap vermek için de hazır olduklarını ileri süren Metin Balcı, teslim edilen 834 baz istasyonundan 455'inin hâli hazırda Türk halkına hizmet verdiğini belirterek, diğerlerinin ise kurulum çalışmalarının devam ettiğini aktardı.
20’DEN FAZLA ULAK CANLI TRAFİĞİ İLETİYOR
Balcı, Evrensel Hizmet Projesi'nin yanında operatörlerin şebekeleri için de hazırlananların tamamlandığını kaydederek, hâlen büyük bir kısmının kent merkezinde olmak üzere 20'den fazla noktada ULAK baz istasyonunun operatörlere canlı trafiği ilettiğini açıkladı.
20 BİN 4,5G BAZ İSTASYONUNA YATIRIM HEDEFİ
Balcı, 4,5G baz istasyonlarına yatırımın, 2024’e kadar sürmesinin beklendiği bilgisini paylaşarak, bu süre zarfında yaklaşık 20 bin 4,5G baz istasyonuna yatırım yapılmasının hedeflendiğini vurguladı. Bu yatırımın önemli bir bölümünü, yerli ve millî ULAK baz istasyonlarıyla yapılacağını ileri süren Balcı, bu doğrultuda yeni siparişler için BTK koordinesinde operatörlerle görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.
Gelinen noktanın, dünya çapındaki diğer üreticilerin dikkate alındığında, başlangıç olarak son derece ümit verici olduğunu anlatan Balcı, süratle değişen, kendini yenileyen ve yüksek teknoloji gerektiren iletişim altyapılarında teknolojik, ekonomik ve siber güvenlik açılarından millî ve yerli ürünler ile çalışmaların sürmesi gerektiğini vurguladı.
Balcı, ULAK Haberleşme olarak, geliştirilen ULAK baz istasyonları ile MİLAT Ağ Yönetim (MAYA) Sistemleri ile önemli bir fırsatın yakalandığını öne sürerek, bu fırsatı kaçırmamak adına tüm gayretlerin ortaya konulduğunu söyledi. Sistemlerin kullanıma girdikçe, yerli ve millî çözümlere olan güvenin artacağına işaret eden Balcı, bu gelişmelerle mevcut sipariş oranlarının da artmasının beklendiğini ifade etti.