kapat ikonu

Hububatta 2023 hedefi aşılacak

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı, hububat birliği olarak 13,7 milyar dolar olan 2023 yılı hedefinin tutturulacağını aktararak, hatta bu hedefin aşılacağını söyledi.

  • Gündem
  • 29 Ocak 2019 12:51
  • Son Güncelleme: 29 Ocak 2019 12:57
Almanya'nın Köln şehrinde devam eden ISM Uluslararası Şekerleme ve Bisküvi Fuarı'nda gazetecilere konuşan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Haluk Okutur, hububat birliği olarak 13,7 milyar dolar olan 2023 yılı hedefinin tutturulacağını dile getirerek, hatta bu hedefin aşılacağını belirtti.
 
ÜRÜNLERİN KATMA DEĞERLİ HÂLE GETİRİLMESİ ŞART
 
ISM fuarının gıda, şekerleme ve diğer yan mamullerle ilgili Almanya ve dünya için çok önemli bir fuar olduğuna işaret eden Okutur, bu fuara katılan Türk firmalarının çok memnun olduğunu öne sürerek, çok iyi ticari bağlantılar yapılacağını, hem kendi şirketleri hem Türkiye için ihracatın yukarılara taşınacak siparişler alınacağını savundu. Okutur, sektörel anlamda kârlılık ve ihracat hacmini artırmak adına çaba gösterdiklerini bildirerek, bunun için de üretilen ürünlerin katma değerli hâle getirilmesinin şart olduğunu vurguladı. Okutur, üyeleri olan ihracatçı firmaların ürünlerinin daha katma değerli hâle getirilmesi ve nasıl daha yüksek kârlılıklarla ihraç edecekleri konusunda bilgilendirdiklerini açıkladı.
 
2023 HEDEFLERİ AŞILACAK
 
Firmaların uluslararası fuarlara katılmaları adına hem birliğin hem de Ticaret Bakanlığının teşviklerinin söz konusu olduğuna dikkati çeken Okutur, hububat birliği olarak 2018 yılında 7 milyar dolardan fazla ihracat yaptıklarını, Türkiye olarak tüm sektörlerde 2023 yılı ihracat hedefinin ise toplam 500 milyar dolar olduğunu anımsattı. Okutur, birlik olarak kendilerinin payına 13,7 milyar dolar düştüğünü aktararak, hububat birliği olarak 13,7 milyar dolar olan 2023 yılı hedefinin tutturulacağını, hatta bu hedefin aşılacağını yineledi. Okutur, ne birlik olarak, ne ihracatçı üye olarak, ne de ihraç edilen markalar olarak dünyada hak edilen yerde bulunmadıklarını ileri sürerek, Türkiye’nin gıda ve tarımsal ürünler anlamında çok yüksek potansiyelinin bulunduğunu, hak edilen yerlere gelmek adına çaba gösterdiklerini ancak bunun da yeterli olmadığını savundu.
 
İHRAÇ EDİLEN ÜRÜNLERİN MARKALI HÂLE GETİRİLMESİ GEREK
 
Okutur, hak ettikleri yere gelmek ve daha başarılı olmak adına yapılması gerekenlerden bahsederek, bunun için ilk yapılması gereken şeyin markalı ürünleri ihraç etmekten geçtiğini, ikincisi ise ürünleri katma değerli hâle getirmek olduğuna işaret etti. Bu markaları dünyanın her yerinde tanınır hâle getirmek ve Türk markalarının dünyada çoğalması ile birlikte Türkiye’nin dünyadaki itibarını artırmak gerektiğini ifade eden Okutur, gelecek dönemde markalı olmayan ürünlerin ayakta durma imkânının olmadığına dikkati çekerek, ihraç ettikleri tüm ürünleri markalı hâle getirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol