kapat ikonu

Hayvancılıkta 'elektronik küpe' sistemine geçilecek

Bakan Pakdemirli, yerli teknolojilerle hazırlanan elektronik küpelerin büyükbaş hayvanlarda test çalışmalarına başlanacağını ilan etti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde düzenlenen "Tarım Eğitiminin 173. Yılı" toplantısında açıklamalarda bulundu. Pakdemirli, öğretim üyeleri ve basın mensuplarına, büyükbaş hayvanlar için geliştirilen yerli üretim elektronik küpeyi göstererek, bu küpe için pilot proje başlattıklarını bildirdi.
 
Küpenin TİGEM’in çiftliklerinde yapıldığını belirten Pakdemirli, şu an 20 binlik üretimin söz konusu olduğunu ifade ederek, elektronik küpenin yaklaşık 17 milyon hayvana takılacağını duyurdu.
 
HAYVAN, ELEKTRONİK KELEPÇEYLE KIZIŞTIĞINI SÖYLEYECEK
 
Pakdemirli, yakın gelecekte bu küpelerin yaygınlaştırılmasıyla hayvanların, kızgınlık dönemleri, günlük yaşamı, takip, sayım ve kesim gibi konulardaki verilerine anında ulaşılacağını anlatarak, bu prototipin biraz büyük olduğunu ve bunun küçüleceğini dile getirdi. İçinde bir tane cep telefonu bulunduğunu kaydeden Pakdemirli, hayvanın sıcaklığını ölçeceğini, konuşacağını, vücut ısısını söyleyeceğini ve kızışma dönemlerini haber edeceğini söyledi.
 
DÜNYADA PİLİ 3-4 YIL DAYANAN BİR KÜPE YOK
 
Bakan Pakdemirli, bir hayvanın kurban için geldiğinde nereden geldiğini bir aplikasyonla öğrenilebileceğini vurgulayarak, hayvanın karantina bölgesine çıkıp çıkmadığının takip edileceğini aktardı. Dünyada pili 3-4 yıl dayanan bir küpenin henüz bulunmadığını öne süren Pakdemirli, bir Türk firma ile çalışıldığını kaydederek, yerli ve millî olmasının öneminden bahsetti ve başarıyla uygulamaya geçileceğinin altını çizdi. Elektronik küpelerin yaygınlaştırılması ile birlikte gerekli hâllerde acil bilgiye ulaşılacağına işaret eden Pakdemirli, bu sayede erken müdahalede bulunulacağına da dikkati çekti.
 
19 KENTTE KENEVİR ÜRETİMİNE İZİN VERİLDİ
 
Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kenevir üretimine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Pakdemirli, 19 kentte kenevir üretimine izin verdiklerini, arz ve talebe göre lokasyonları büyüteceklerini anlatarak, kenevirin çok değerli bir sanayi ham maddesi olduğunu bildirdi. Pakdemirli, bu konuda Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle bir araştırma projesinin yürütüldüğünü ifade ederek, önümüzdeki dönemde, ekolojik olarak kenevir üretiminin yapılacağı yeni yerlere izin verileceğini duyurdu.
 
Bu doğrultuda çalışmaların yürütüldüğünü anlatan Pakdemirli, araştırma projelerinin çıktılarını da hem üreticiler hem de sektörle paylaşacaklarını vurgulayarak, atık yönetimi konusunda önemli bir basamak olan plastik poşetlerin kullanımını azaltmaya yönelik bir adım attıklarını anımsattı. Pakdemirli, sözlerinin sonunda bunu yaparken de bir bakıma ücretli poşetlerle doğaya saygı adına yatırımda bulunduklarını savundu.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol