kapat ikonu

'Güneş enerjili perde' ihracatı başladı

Dünyanın ilk ve tek gerçek perde görüntüsüne sahip, "güneş enerjili perde"nin elektrik faturasında ciddi tasarruf sağlanacak.

  • Sektörel
  • 18 Ekim 2018 13:44
  • Son Güncelleme: 18 Ekim 2018 13:54
Yalçın Enerji'nin Üst Yöneticisi Yalçın, ürettikleri ve dünyanın ilk ve tek gerçek perde görüntüsüne sahip katlanabilir güneş paneli olarak tanımlanan "güneş enerjili perde"nin elektrik faturasında ciddi tasarruf sağlayacağını iddia etti.
 
GÜNEŞ ENERJİSİNDEN FAYDALANMAK İSTEYENLER İÇİN GELİŞTİRİLDİ
 
Yıldız Teknopark'ta bulunan Yalçın Enerji'nin Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Fuat Yalçın tarafından yapılan açıklamada, yüksek lisans tezi olarak çalışan ve 2,5 yıl süren bir Ar-Ge sürecinin ardından patentli ürün hâline gelen “güneş enerjili perde” (solar curtain), özellikle yüksek katlı binalarda oturan ve güneş enerjisinden faydalanmak isteyenler için geliştirildiği belirtildi.
 
Bina çatılarına güneş paneli kurabilmek için ortak bir karar olması gerekiyor. Fakat perde için böyle bir karara ihtiyaç duyulmuyor.
 
EN YÜKSEK VERİMLİLİĞE SAHİP
 
Yalçın, perdede kullanılan güneş hücresini Amerika ve Tayvan'dan aldıklarını, diğer malzemeleri Türkiye'den tedarik ettiklerini dile getirerek, kullandıkları hücredeki verimlilik oranının yüzde 22 ile en yüksek seviyede olduğunu ifade etti.
 
5 SAATTE 700 VATSAAT
 
Şu anda, kümelenme kapsamındaki kitlesel fonlama kampanyası sayesinde perdenin iki metrekaresinin 6 bin 250 lira olduğunu açıklayan Yalçın, bu perdenin İstanbul'da güney cephede bir pencerede günde 5 saatlik aydınlanma süresinde ürettiği elektriğin 700 vatsaat olduğu bilgisini paylaştı.
 
EV ELEKTRİĞİNİN YILLIK FATURASININ 3’TE BİRİ KARŞILANIYOR
 
Bu üretimle televizyonun 14 saat, buzdolabının 7 saat veya bir lambanın 70 saat yanması sağlanabiliyor. Yapılan hesaplamalara göre; dört metrekarelik güneş perdesi ile dört kişilik bir evin yıllık elektrik tüketiminin üçte biri karşılanıyor. Dünyanın ilk ve tek gerçek perde görüntüsüne sahip katlanabilir güneş paneli olarak tanımlanan ‘’güneş enerjili perdenin’’ ürettiği elektrikle bir evin yıllık faturasının üçte biri karşılanıyor.
 
BİR GÜDE KURULUYOR
 
Perde bir gün içerisinde kuruluyor. Güç kutusu denilen mikro invertörün prize takılması hâlinde perdenin ürettiği elektrik doğrudan kullanılmaya başlıyor.
 
İLK İHRACAT UKRAYNA’YA
 
Bu teknoloji, şu ana kadar Türkiye’de bazı ofis ve evlerde kurulurken, büyük şirketlerden de sipariş alındı. İlk ihracat da Ukrayna'ya yapıldı. Öte yandan New York’tan iki firma ve Kıbrıs'tan da bir firma sipariş verdi.
 
GELECEK YIL SERİ ÜRETİME GEÇİLECEK
 
Yalçın, seri üretime geçilmesiyle birlikte panel perde fiyatlarının düşebileceğine değinerek, önümüzdeki yıl seri üretime geçileceğini ve yılda 80 megavatlık üretim kapasitesi olan bir fabrika kurmayı planladıklarını anlattı. Ayrıca seri üretimle birlikte tüketiciler için de bir aplikasyon geliştirildi. Bu aplikasyon üzerinden perdenin takılacağı pencerenin hangi açıda olduğu, güneşi ne kadar aldığı gibi veriler hesaplanıyor.
 
TÜRKİYE’DE 1,7 MİLYAR DOLARLIK PAZAR PAYI
 
Yalçın, Türkiye'de bu alanda 1,7 milyar dolarlık bir pazar potansiyeli bulunduğunu, Avrupa'daki pazar büyüklüğünün 10,7, Amerika'nın 10,1 ve Orta Doğu'nun pazar büyüklüğünün ise 3,8 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol