Gül üreticilerin Sevgililer Günü hazırlığı
14 Şubat Sevgililer Günü'nü "bayram" olarak kutlayan birçok kesme yönelik, çiçek üreticileri hazırlıklarını sürdürüyor.
- Sektörel
- 02 Şubat 2019 10:49
- Son Güncelleme: 02 Şubat 2019 11:31

Her yıl 14 Şubat Sevgililer Günü'nü kutlayan kesim için çiçek üreticileri yoğun tempo ile çalışıyor.
14 Şubat Sevgililer Günü'nün yaklaşmasıyla birlikte çiçek seralarında ve mezatlarda çalışanları tatlı bir telaş aldı.
27 MİLYONU AŞKIN ÇİÇEK ÜRETİLİYOR
Türkiye’nin kesme çiçek üretiminde önemli merkezlerinden biri hâline gelen İzmir'de bin 618 dönüm sera ve örtü altı tesiste gül, karanfil ve orkide başta olmak üzere 20'den fazla çeşit üzerinden senelik hemen hemen 27 milyon 500 bin adet çiçek üretimi gerçekleşiyor.

ÜRETİCİLER ÇİÇEK YETİŞTİRMEK İÇİN YOĞUN ÇABA SARF EDİYOR
Seralarda yüzlerce işçi tarafından hasat edilen çiçekler, Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi İzmir Borsası'nda açık artırmayla birlikte alıcılarını buluyor. Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen üreticiler, "çiçekçinin bayramı" olarak değerlendirilen Sevgililer Günü'ne ürün yetiştirmek adına yoğun çaba sarf ediyor.
EN ÇOK GÜL RAĞBET GÖRÜYOR
Her gün yüzlerce çiçeğin satış işleminin gerçekleştiği borsada, Sevgililer Günü öncesi en çok rağbet gören ürün ise hiç kuşkusuz; gül… Kızımızı rengiyle daha çok Sevgililer Günü’nde tercih edilen gülün fiyatları 5 ila 15 TL arasında değişebiliyor.

TÜRKİYE’DE YILDA ORTALAMA 50 MİLYON GÜL SATILIYOR
Gazetecilere açıklamalarda bulunan İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, Sevgililer Günü'nü çiçekçiler olarak iple çektiklerini ifade ederek, Türkiye'de yılda ortalama 50 milyon gülün satıldığını bildirdi. Bunun 6 milyonunun Sevgiler Günü'nde satıldığı belirten Kış, bu özel günün yaklaşmasıyla hazırlıkların hız kazandığını dile getirerek, İzmir mezatlarında Sevgililer Günü'nde satılması planlanan gül sayısının 3 milyon olduğunu açıkladı.
SEVGİLİLER GÜNÜ’NDE GÜL SIKINTISI OLMAYACAK
Kış, hava şartlarının güzel olması ile birlikte bu sayının yaklaşık 5 milyonlara çıkabileceğini savunarak, Adana, Mersin ve Yalova'da da toplamda İzmir kadar gül üretilmesinin beklendiğini söyledi. Gül çeşitliliğinin bol olduğundan bahseden Kış, yerli güllerin ithal gülleri aratmayacak kalitede olduğunu ileri sürerek, Sevgiler Günü'nde gül sıkıntısının olmayacağını vurguladı.
İTHAL DEĞİL, BU ÜLKENİN TOPRAĞINDA YETİŞEN GÜL ALIN
İzmir’in Menderes kentinde gül üretimi yapan Şener Piyar ise ömrünün 30 yılını çiçek yetiştirmekle geçirdiğini anlatarak, gül yetiştirmenin zahmetli bir iş olduğunu aktardı. Çocuklara bakar gibi güllere baktıklarını kaydeden Piyar, Sevgililer Günü taleplerine yetişmek için çalıştıklarına işaret ederek, buradan çıkan güllerin Türkiye'nin birçok iline gideceğini açıkladı. Piyar, şu anda üretilen güllerin ithal güllerden daha kaliteli olduğunu iddia eden Piyar, gül alacakların sevgililerine ithal değil, bu ülkenin toprağında yetişen güllerden hediye almalarını istedi.