kapat ikonu

Gıda fiyatlarındaki artış beklentiler gibi oldu

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Tokalı, gıda fiyatları artışının bekledikleri gibi yüzde 6'lı seviyelerde gerçekleştiğini ifade etti.

  • Gündem
  • 05 Şubat 2019 12:06
  • Son Güncelleme: 05 Şubat 2019 12:07
Gazetecilere konuşan Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, giyim fiyatlarındaki mevsimsel düşüşün ocak ayı için beklentinin üzerinde göründüğünü dile getirerek, bu durumda şubat ayına kalan indirim mevsimselin altında kalabileceğini öne sürdü. Kira artış oranının ise düşen talep ortamında düşük kaldığını, geçen ay ciddi bir yükseliş olduğunu anımsatan Tokalı, dezenflasyon süreci açısından önemli olduğuna işaret ederek, yıllık enflasyondaki düşüşün ocak ayıyla beraber ara vermiş olabileceğini bildirdi.
 
KALICI DÜŞÜŞ AĞUSTOS İTİBARIYLA GERÇEKLEŞEBİLİR
 
Tokalı, gıda fiyatlarında ciddi aşağı yönlü bir düzeltme gerçekleşmediği müddetçe, yıllık enflasyondaki yükselişin devam edebileceğinin sinyallerini vererek, enflasyonda kalıcı düşüşün ağustos ayı itibarıyla gerçekleşebileceğini ve yılı yüzde 17,5 civarında kapatabileceğini savundu. Yıllık enflasyonun ilk yarıda yüzde 20-22 aralığında dalgalanabileceğini dile getiren Tokalı, sonrasında kalıcı düşüş trendine girebileceğini belirterek, çekirdek enflasyondaki düşüşün ocak ayında devam etmesinin destekleyici olacağını, ancak şubat ayından itibaren burada da dezenflasyon sürecine ara görülebileceğine dikkati çekti.
 
250 BAZ PUANLIK FAİZ İNDİRİMİ GÖRÜLEBİLİR
 
Tokalı, bu durumda, destekleyici küresel ortama rağmen, Merkez Bankası’nın faiz indiriminde beklemeyi tercih edebileceğini ileri sürerek, faiz indiriminin mayıs ayında başlayabileceğini ve bu sene içerisinde toplam 250 baz puanlık indirimin görülebileceği tahmininde bulundu.
 
GIDA ENFLASYONU İŞLENMEMİŞ GIDA FİYATLARINDAN DOLAYI SERT YÜKSELDİ
 
Tokalı’nın ardından konuşan AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, gıda fiyatlarının enflasyonu belirgin artırıcı yönde etkilediğinin altını çizerek, gıda dışı diğer gruplarda fiyat gerilemeleri ya da düşük fiyat artışlarının görülmesinin dengeleyici etki yaptığını aktardı. Gıda enflasyonunun işlenmemiş gıda fiyatlarından dolayı sert yükseldiğini iddia eden Bürümcekçi, TÜİK'in hesaplamasına göre geçen sene ocak ayında işlenmemiş gıda fiyatlarının aylık yüzde 1,58 arttığını, bu sene ise yüzde 12,33 artış sergilediğini hatırlatarak, bundan dolayı işlenmemiş gıda yıllık enflasyonunun yüzde 27,09 seviyesinden yüzde 40,54'e yükseldiğini, işlenmiş gıda fiyatlarının yıllık artışının da yüzde 22,15'e kadar gerilediğini duyurdu.
 
Bu kapsamda gıda fiyatlarının yıllık artış hızının yüzde 30,97'ye çıktığını anımsatan Bürümcekçi, Enflasyon Raporu gıda fiyatı varsayımının (yüzde 13) belirgin üzerinde kaldığını belirterek, endeks tarihindeki ortalama yıllık artışın yüzde 10 civarında olan gıda fiyatlarının 2019’daki seyri enflasyonun yılı Merkez Bankası’nın yüzde 14,6 olan tahmininden sapma konusunda önemli belirleyicilerinden biri olacağını öne sürdü.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol