kapat ikonu

Gelecek yıl tarıma 16,1 milyar Türk lirası destek

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gelecek sene tarıma 16,1 milyar Türk lirası destek verileceğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'da 1'inci, dünyada ise 7'inci sırada olduğunu hatırlattı.
 
Pakdemirli, geçmişe göre tarımsal desteklerde yüzde 700’lük bir artışa ulaşıldığını kaydederek, 16 yıl önce 1,8 milyar Türk lirası tarımsal destek verildiğini belirtti.
 
DESTEKLER ÜRETİME OLUMLU YÖNDE YANSIDI
 
2018 yılında 14,5 milyar Türk lirası ödeme yapan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2019 yılında da tarıma 16,1 milyar Türk lirası destek vereceğini açıklayan Pakdemirli, desteklerin bu denli artmasının üretime olumlu yönde yansıdığını ve bitkisel üretimin yüzde 22 artarak 98 milyon tondan 120 milyon tona, süt üretiminin yüzde 146 artarak 8,4 milyon tondan 20,7 milyon tona, kırmızı et üretiminin yüzde 167 artarak 421 bin tondan 1 milyon 126 bin tona yükseldiğini açıkladı. Bakan Pakdemirli, aynı şekilde tavuk eti üretiminin yüzde 200 artarak 700 bin tondan 2,1 milyon tona, yumurta üretiminin de yüzde 66 artarak 11,6 milyar adetten 19,3 milyar adede ulaştığını duyurdu.
 
TÜRKİYE, SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK ÜRETİMİNDE EN HIZLA BÜYÜYEN 3. ÜLKE
 
Türkiye'nin su ürünleri yetiştiricilik üretimi alanında dünyada rakiplerine göre en hızlı büyüyen 3. ülke hâline geldiğini savunan Pakdemirli, bu sektörde de gerçekleştirilen başarılı uygulamalar sayesinde Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkeleri arasında 7. sıradan 2. sıraya yükseldiğini vurgulayarak, 2017'de 280 bin ton olan su ürünleri yetiştiricilik üretiminin 2023'te 600 bin tona ulaşmasının hedeflendiğini ve bu hedef doğrultusunda çalışmaların sürdürüldüğünü dile getirdi.
 
FINDIK, KİRAZ, İNCİR VE KAYISI GİBİ ÜRÜNLERDE TÜRKİYE DÜNYA LİDERİ
 
Pakdemirli, Türkiye'nin küçük aile işletmeciliği, biyo-çeşitlilik, tarıma dayalı ve bağımlı sanayi, dış pazarlara yakınlık, geleneksel üretim kültürü noktalarında çok güçlü olduğuna dikkati çekerek, fındık, kiraz, incir ve kayısı gibi ürünlerde Türkiye’nin dünya lideri olduğunu ifade etti. Diğer yandan tarımsal GSYİH’nin 36 milyar Türk lirasından 190 milyar TL’ye yükseldiğini anlatan Pakdemirli, tarımsal ihracatın ise 3,7 milyar dolardan, 17 milyar dolara ulaştığına işaret ederek, bunların Türkiye için yeterli olmadığını bildirdi.
 
TARIMSAL ÜRETİM VE İHRACATTAN EN YÜKSEK PAY ALMAK İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
 
Bakan Pakdemirli, Türkiye’nin 21 trilyon dolarlık ticaret hacmine sahip bir coğrafyada yer aldığını anımsatarak, tarımsal üretim ve ihracat olarak en yüksek payı almak için çalışmaların ara vermeden sürdüğüne değindi.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol