Garson olacaktı, 'işveren' oldu
Medine Kürkçü, garson olarak iş ararken KOSGEB sayesinde iş kurdu dahası istihdam alanı oluşturdu…
- Kredi
- 24 Ekim 2018 13:06
- Son Güncelleme: 24 Ekim 2018 13:07

Amasya'da yaşayan Medine Kürkçü, garson olarak iş aradığı dönemde KOSGEB desteklerinden haberdar oldu, girişimcilik kursuna katıldı, hibe almaya hak kazandı.
Amasya'da yaşayan Anadolu Üniversitesi Konaklama İşletmeciliği Bölümü mezunu 45 yaşındaki Medine Kürkçü, 3 yıl önce garsonluk yapmak için iş aradığı dönemlerde Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteklerinden haberdar olarak, iş yeri açtı, bununla da yetinmedi, 10 kişiye de iş imkânı sağladı.
10 KADINA İSTİHDAM YARATTI
Uzun süredir iş kurma hayali bulunan evli ve 2 çocuk annesi Kürkçü, KOSGEB'in girişimcilik kursuna katılarak sertifikasını eline aldı. Başvurduğu KOSGEB'den aldığı 30 bin lira hibe desteği ile Kürkçü, mantı evi açtı. Kürkçü hem kendi işinin patronu oldu hem de 10 kadına istihdam yarattı.

GİRİŞİMCİLİK KURSUNDA KENDİ İŞLETMESİNİ KURABİLECEĞİNE İNANDI
İş ararken işveren durumuna gelmenin mutluluk verici olduğunu söyleyen Medine Kürkçü, daha çok büyüyüp daha fazla kişiye iş vermeyi amaçladığını açıkladı. Kürkçü, girişimcilik kursu sırasında gerçekten kendi işletmesini kurabileceğine inandığını ifade etti. Amasya'da mantıcının olmadığını açıklayan Kürkçü, mantıcı açmaya karar verdiğini ve burada yöresel mantılar yaptıklarını dile getirdi.
AVRUPA’DA MANTI ZİNCİRİ HAYALİ
Kürkçü, başlarda kadın olduğu için çevresinden işi yürütemeyeceğine yönelik olumsuz tepkiler geldiğini anlatarak, bu bölgeye yabancı turistlerin çok geldiğini ve kendilerini de çok sevdiğini anlattı. ‘’Anadolu Mantı Evi’’ isimli iş yerinin isim hakkını almak için Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) başvurduğunu anlatan Kürkçü, başvurusunun onaylandığını, iki aylık bekleme süresi içerisinde bulunduğunu aktararak, hedefinin daha çok büyüyüp isim hakkını elde ettikten sonra Türkiye ile yetinmeyip Avrupa'da mantı evi zinciri kurmak istediğini kaydetti. Bunun büyük bir hayal olduğunun altını çizen Kürkçü, gerçekten de bunu düşlediğini söyledi.
‘’BAŞARI ÇOK ÇALIŞMAKLA GELİYOR’’
Kürkçü, başarının çok çalışmakla geldiğinin altını çizerek, evde oturmakla bunun olmayacağını, işe başladığında ise bir aşçı, bir mantıcı, bir de kendisinin olduğunu şimdi ise 6 mantıcı, 2 aşçı, 2 de garson olmak üzere 10 çalışanının olduğunu vurguladı. KOSGEB’in talep etmesi hâlinde 50 bin lira daha kredi vereceğini hatırlatan Kürkçü, işlerinin çok iyi gittiği için buna ihtiyaç olmadığını o yüzden de bu krediyi almadığını belirtti.
KADINLARA TAVSİYE
Kürkçü’nün iş yerinde yedi farklı mantı türü yapılıyor. Her yörenin mantısını öğrenmek için o şehre gidip eğitim alan Kürkçü, yabancı turistlerle daha iyi iletişim kurabilmek adına İngilizce kursuna da başladı. Kadınlara tavsiyede de bulunan Kürkçü, onlara daha çok mücadele etmelerini, çalışmalarını ifade ederek, devletin çalışan için çok desteği olduğunun altını çizdi.