GAP'ta 'teknolojik tarım' hamlesi
Bölge halkının gelir seviyesini ve yaşam standardını artırmak için başlanılan Güneydoğu Anadolu Projesi'nde tarımsal üretimde teknolojinin daha yaygın olarak kullanılması amaçlanıyor.
- Sektörel
- 11 Ocak 2019 17:32

Bölge halkının gelir düzeyini ve yaşam kalitesini daha ileriye taşımak için startı verilen Güneydoğu Anadolu Projesi'nde (GAP) tarımsal üretim alanında teknolojinin daha fazla kullanılması amaçlanıyor.
GAP DÜNYANIN SAYILI BÖLGESEL KALKINMA PROJELERİNDEN BİRİ
Gazetecilere konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP'ın Türkiye'nin en büyük bölgesel kalkınma projesi olduğunu anımsatarak, dünyanın da sayılı bölgesel kalkınma projelerinden birisi olduğunu savundu.
GAP’TA ENERJİ PROJELERİNDE SONA YAKLAŞILDI
Karahocagil, GAP'ta enerji projelerinde sona yaklaşıldığına dikkati çekerek, Silvan ve Ilısu barajlarının yapımına devam edildiğini ve Cizre barajının da yapılacağını açıkladı. GAP'ta sulamada ciddi bir altyapı oluşturduklarını belirten Karahocagil, sulamada 1 milyon 60 bin hektarlık bir hedefin bulunduğunu, bu hedefin hemen hemen tüm alanlarında kazıların da yapılmış durumda olduğunu dile getirerek, bin 400 kilometreden fazla ana kanalın yapıldığını bildirdi.
DÜNYANIN EN BÜYÜK SULAMA TÜNELLERİ YAPILDI
Karahocagil, dünyanın en büyük sulama tünellerinin yapıldığına işaret ederek, sadece bu suyun doğrudan şebekelenmesi probleminin bulunduğunu, bu konuda da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün hemen hemen her alana girdiğini duyurdu.
TARIMDA TEKNOLOJİNİN İYİLEŞMESİ AMAÇLANIYOR
GAP'ta verimliliğin sulamayla 15 kat daha artırılabileceğini dile getiren Karahocagil, bölgede Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi'nin devam ettiğini hatırlatarak, tarımda teknolojinin iyileştirilmesinin amaçlandığını vurguladı.
TARIM İÇİN ÜRETİLMEMİŞ HASSAS TEKNOLOJİLER TARIMDA KULLANILABİLİYOR
Karahocagil, tarım için üretilmemiş hassas teknolojilerin tarımda da çok kolay kullanılabileceğini savunarak, örneğin uydulardan çekilen fotoğrafların değerlendirecek yeni programlar oluşturulduğu zaman tarım alanında da kullanılabildiğini rekoltenin ölçülebildiğini, nerede, ne üretildiğini, bitkinin su, gübre ihtiyacı olup olmadığının görülebildiğini, büyük tarım alanlarında meydana gelen sorunların izlenebildiğini kaydetti. Karahocagil, tarımda teknolojinin daha çok kullanılması için ciddi çalışmaların olduğundan bahsetti.
Karahocagil, Türkiye'nin ilk hassas tarım yazılımını TÜBİTAK Uzay Enstitüsü ile geliştirdiklerini vurgulayarak, yazılımın lansmanını yakında yapacaklarını duyurdu. GAP bölgesinin organik tarım, tekstil, yenilenebilir enerji ve turizm bölümlerinde dünyada rekabet gücünün yüksek olduğunu aktaran Karahocagil, bu alanlarda projeler geliştirdiklerini ifade ederek, klasik GAP'ın tamamen kamu yatırımından oluştuğunu ve bitirilmesi için hedefin 2023 olduğunu bildirdi. Karahocagil, sonrasında oluşturulan potansiyelin Türk ekonomisine kazandırılması ve daha verimli kullanılması, katma değeri yüksek ürünler üretilmesi gibi alanlarda çalışmaların sürdürüleceğini ilan etti.