Fırat Nehri'nden 27 milyar dolar enerji geliri elde edildi
Fırat Nehri üzerinde kurulan barajlarda üretilen elektrikten 25 yılda yaklaşık 27 milyar dolar gelir elde edildiği bildirildi.
- Gündem
- 25 Ekim 2018 11:49

Dünyanın en iddialı kalkınma yatırımlarından Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında Fırat Nehri üzerinde inşa edilen barajlarda 25 yılda üretilen elektrikten yaklaşık olarak 27 milyar dolar gelir elde edildiği bildirildi.
Projenin en önemli yatırım alanlarının başında enerjinin geldiğini belirten GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, proje kapsamında 22 baraj, 19 HES ve sulama şebekesinin yapımının planlandığını ifade etti.
BUGÜNE KADAR 15 BARAJ TAMAMLANDI
Karahocagil, hükûmetin bölgeye sunduğu pozitif ayrımcılık vesilesiyle projeye olan ödeneklerin her yıl yükseltildiğini dile getirerek, proje kapsamında bugüne kadar büyüklü küçüklü 15 barajın tamamlandığını hatırlattı.
ÜRETİLEN ELEKTRİK DİĞER YATIRIMLARI DA FİNANSE EDİYOR
Üretilen enerjinin dolaylı olarak bölgedeki diğer yatırımları da finanse ettiğine dikkati çeken Karahocagil, bu sebeple sürekli GAP için "kendini ödeyen proje" nitelendirmesinde bulunduklarını vurguladı.
TÜRKİYE’NİN ENERJİ İTHALATINI AZALTMAYA KATKI SAĞLIYOR
Karahocagil, bölgedeki barajların katkısıyla birlikte Türkiye'nin hidroelektrik enerjisi üretiminin hemen hemen yarısının karşılandığını anlatarak, Türkiye'nin enerji ithalatını azaltma kapsamında bölgedeki barajların ciddi katkılar sunduğunu aktardı.
ENERJİ YATIRIMLARI OLDUKÇA İYİ SEVİYEDE
GAP’ın enerji ve toprak potansiyelinin değerlendirilmesi üzere oluşturulmuş bir kalkınma hamlesi olduğunu anımsatan Karahocagil, bu kapsamda enerji yatırımlarının oldukça iyi bir seviyede olduğunu kaydederek, Fırat Nehri üzerindeki enerji kapasitesinin tamamının neredeyse kullanılır vaziyette olduğunu belirtti.
27 MİLYAR DOLAR KAZANÇ
Karahocagil, Dicle Nehri üzerindeki inşaatların devam ettiğini anlatarak, Fırat Nehri üzerinde Keban, Karakaya, Birecik ve Karkamış barajları ile dünyanın sayılı büyük barajlarından olan, yıllık 2 bin 400 megavat gibi ciddi bir elektrik üretim potansiyeline sahip Atatürk Barajı’nın olduğunu söyledi. Bunların ürettiği enerjinin ise 25 yılda neredeyse 30 milyar megavatsaati bulduğuna değinen Karahocagil, bunun karşılığının yaklaşık olarak 27 milyar dolara tekabül ettiğini bildirdi.
Dicle üzerindeki çalışmaların sürdüğünü açıklayan Karahocagil, Kral Kızı ve Dicle Barajı’nın bittiğini, Batman Barajı’nın çalıştığını, sulama ve enerji üretiminde ise Silvan Barajı’nın da ciddi bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
Bölgenin çok ciddi bir enerji ve toprak potansiyeli olduğuna işaret eden Sadrettin Karahocagil, GAP'ın söz konusu değerleri Türkiye'ye kazandırmak için faaliyete geçirildiğini vurguladı.
TÜRKİYE, FIRAT NEHRİ ÜZERİNDEKİ ENERJİ KAPASİTESİNİN TAMAMINI KULLANIYOR
Karahocagil, enerji yatırımlarının oldukça iyi seviyelere geldiğinin altını çizerek Türkiye'nin, Orta Doğu'nun en uzun akarsuyu olan Fırat Nehri üzerindeki enerji kapasitesinin tamamını kullandığı bilgisini paylaştı.
SIRADAKİ HEDEF SİLVAN VE ILISU
Karahocagil, son olarak Silvan ve Ilısu barajlarının tamamlanmaya çalıştıklarını anlattı.