kapat ikonu

Faizlerin yüksek olması otomotiv satışlarını düşürdü

Otomotivde uygulanan indirimlere rağmen satışlardaki azalışın genel olarak faizlerin yüksek seyretmesinden ve kurdaki dalgalanmalardan kaynaklandığı konuşuluyor.

  • Otomobil
  • 10 Şubat 2019 19:27
  • Son Güncelleme: 10 Şubat 2019 19:28
Gazetecilere açıklamalarda bulunan ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, geçen seneyi analiz etmeden 2019 ile ilgili değerlendirme yapmanın zor olduğunu ifade ederek, bu senenin 2018 yılının bir uzantısı olduğunu dile getirdi.
 
2018’in 3. çeyreğinde kur dalgalanmaları makro göstergeleri bozdu
 
2015’te Türkiye otomotiv iç pazarının neredeyse 1 milyon satış adedine ulaştığını ve 3 sene bu seviyede kaldığını anımsatan Erce, 2018 yılına girilirken 900 bin civarında bir beklentilerinin olduğunu aktararak, ilk çeyreğin bunu destekler bir biçimde geçtiğini belirtti. Erce, sektörün o dönemde yüzde 2 civarında büyüğünü, ancak 2. çeyrekte kurdaki dalgalanmalar ve faizlerin yükselmesiyle birlikte 2. çeyreğin yüzde 20 daralmayla kapatıldığını bildirerek, 2018 yılının 3. çeyreğinde de kur dalgalanmalarının makro göstergeleri bozduğunu ve 3. çeyreğin yüzde 50 seviyesinde daralmayla atlatıldığını aktardı.
 
Otomotiv pazarı yılı 640 bin adetle kapattı
 
Hatta eylül-ekim aylarında küçülmenin yüzde 70’leri de geçtiğini kaydederek, bu süreç içinde hükûmetin, sektörün yanında olarak, 2018’in kasım ayında ÖTV’de bir indirime gittiğini vurgulayarak, bu sürecin de olumlu yansımalarını gördüklerinin altını çizdi. Erce, kur dalgalanmaları ve ardından faizdeki yükselmeyle birlikte 2018 yılı ile ilgili beklentilerinin 575 bin adetlere kadar gerilediğini açıklayarak, bu destek vesilesiyle otomotiv pazarının yılı 640 bin adet ile kapattığını söyledi.
 
2019 yılı dengelenme yılı olacak
 
2019 yılına bakıldığında da ÖTV indiriminin devam ettiğini ve bunun sınırlı olmakla beraber pazara olumlu katkısının yaratıldığını savunan Erce, 2019 yılının bir dengelenme yılı olarak nitelendiğine dikkati çekerek, 2019’un dengelenme yılı olacağını ileri sürdü. Erce, bu dengelenme döneminde bunların daralmasıyla karşılaştıklarını bundan dolayı da kurlardaki artış ve faizlerdeki yükselişin nihai tüketicinin otomobile erişimini zorlaştırdığını öne sürdü.
 
Tüketiciler yüzde 2’lerin üzerindeki rakamlarla borçlanmak istemiyor
 
1 milyon adet seviyesindeki satış döneminde faizlerin aylık yüzde 1’lerin altında, 0,98-0,99 civarında bulunduğunu kaydeden Erce, faizlerin bu seviyelere inmesi hâlinde tüketicinin, rahat finansman imkânıyla karşı karşıya kalabileceğini iddia ederek, ancak yüzde 1’lerin üzerine çıkması ile birlikte, hatta şu anda yüzde 2’lerin üzerindeki rakamlarla tüketicilerin borçlanmak istemediğini savundu. Erce, Merkez Bankası'nın politikaları belirleyeceğine işaret ederek, faiz oranlarının normalleşmesi ile birlikte otomotiv pazarının da canlanmanın sağlanacağını ifade etti.
Etiketler
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol