Enflasyon neden yükseldi?
Dün açıklanan Türkiye enflasyon verilerinin ardından iç piyasada enflasyonda çift haneli rakamların görülebileceğine dair söylentiler yayıldı. Bu tartışmalar sürerken Türkiye Cumhuriyet Bankası, Başkan Erdem Başçı önderliğinde enflasyonu artıran sebepleri
- Gündem
- 04 Şubat 2016 15:34
- Son Güncelleme: 04 Şubat 2016 16:27

En son açıklanan enflasyon değerlerinin beklentilerin biraz üstünde gelmesi iç piyasada çift haneli enflasyon değerlerinin görülebileceğiyle ilgili senaryolar yazılmasına neden oldu. Şimdilik düşük bir ihtimal olarak kabul edilse de son değerler hazırlanmadan önceki durum devam ederse enflasyonda çift hanelerin de görülebileceği düşünülüyor. TCMB bugün enflasyonun neden yükseldiğini anlattı.
Dün açıklanan Türkiye enflasyon değerlerinin beklenenden hafif oranda yüksek seviyede gelmesiyle enflasyonun çift haneleri görebileceği senaryoları gündeme geldi. Bu süreçle ilgili görüş bildiren analistler ve ekonomi uzmanları enflasyonda çift hanenin düşük ihtimal olsa da görülmesinin imkansız olmadığını belirtti.
İşlenmemiş gıda fiyatları enflasyonu etkiledi
Tüm tartışmalar sürerken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ülkedeki enflasyonun nedenlerine yönelik bir toplantı gerçekleştirdi. Merkez Bankası’na göre Ocak ayı enflasyonuna neden olan sebeplerin başında işlenmemiş gıda fiyatları geliyor.
Ocak ayı ‘Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayınlanan Merkez Bankası, "İşlenmemiş gıda yıllık enflasyonu 1,5 puan artarak yüzde 15,33 oranına yükselmiştir" ifadesini kullandı.
Mayıs 2014'ten bu yana en yüksek enflasyon değeri görüldü
Raporda enflasyonun Mayıs 2014’ten beri en yüksek seviyesine ulaşmış olduğu belirtilerek senelik temelde yüzde 9,58 oranında artmış olduğu belirtildi. Bu yüksek artışın nedenleri arasında işlenmemiş gıda fiyatları, kış mevsiminin çetin geçmesi, elektrik ve sigara dahil vergi artışları ile zamların yanı sıra yapısal tedarik sorunları gösterildi.
Açıklamada, "Ocak ayı, döviz kuru gelişmelerinin etkisinin uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüşle sınırlandığı bir dönem olmuştur" denildi. Merkez Bankası enflasyon nedenlerini açıkladığı toplantıda yılbaşında uygulanan zamların enflasyon üzerindeki etkisinden de bahsetti.
Açıklamada, "Fiyatı yönetilen-yönlendirilen bazı ürünlerde Ocak ayı başında yapılan ayarlamaların toplam etkisi öngörüldüğü gibi 0,7 puan olmuştur" ifadesi kullanıldı.
ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi)’nde meydana gelen artışta ise kurun etkili olduğuna vurgu yapıldı. Bu süreçte Türk Lirası değer kaybı yaşaması belirleyici etken olurken en başta petrol olmak üzere küresel anlamda emtia fiyatlarındaki düşmenin üretici fiyatlarındaki artışı sınırladığı düşüncesi de raporda paylaşıldı.
Emtia değerlerindeki düşüş enflasyonu etkiledi
TMB raporunda küresel piyasalardaki durgunluk ve küresel ekonomik küçülmenin Türkiye ekonomisini de etkilediği düşüncesine yer verildi. Özellikle düzenli düşüş seyrinde olan petrol fiyatları başta olmak üzere genel anlamda emtia değerlerinin düşmesiyle üretici fiyatlarının sınırlandırıldığı görüşüne de yer verildi.