Elektronik çek sayesinde çek sahtekârlığı bitecek
Uluslararası ve elektronik ticarette kullanılabilen elektronik çekler devreye girdiği zaman, sahte çekin tarih olacağı, karşılıksız çekin de engelleneceği belirtiliyor.
- Teknoloji
- 31 Aralık 2018 16:40

E2B Finansal Teknolojiler Ltd. Şti. Kurucusu Mürsel Karabıyık, elektronik çek sisteminin kâğıt çeke alternatif yeni bir ödeme sistemi olduğunu anımsatarak, uluslararası ve elektronik ticarette kullanılabilen elektronik çeklerin devreye girdiği zaman, sahte çekin tarih olacağını, karşılıksız çekin de engelleneceğini savundu.
E-ÇEK SİSTEMİ KULLANIMA HAZIR
Karabıyık, şirketlerinin bu sene Türkiye'nin yeni nesil yerli ve millî ödeme sistemlerinin hayata geçirilmesi amacıyla kurulduğunu ifade ederek, Boğaziçi Üniversitesi Teknopark'ta geliştirdikleri ve 10 senedir üzerinde çalıştıkları "elektronik çek (e-çek)" sisteminin kullanıma hazır olduğunu ileri sürdü.
ÇEKLERİN ÜRETİM VE TAKİP SÜREÇLERİ ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILIYOR
Çeklerin üretim ve takip süreçlerinin elektronik ortamda yapılabileceğini dile getiren Karabıyık, 2017 yılı sonundan itibaren 785 milyar Türk lirasına ulaşan çek hacminin millî gelirin dörtte birinden fazla paya sahip olduğuna işaret ederek, ibraz edilen çeklerin yılın 8 ayında geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 21’lik artışla 608 milyar Türk lirası olduğunu bildirdi.
KAREKODLU ÇEKLERDE YALNIZCA DÜZENLEYEN KİŞİYE İLİŞKİN BİLGİLER BULUNUYOR
Karabıyık, karekodlu çek uygulamasının ticari kesimin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadığını ileri sürerek, karekodlu çeklerde yalnızca düzenleyen kişiye ilişkin bilgiler bulunduğunu, çek tutarı, düzenlenme tarihi, vade, lehtar ve hamil bilgisinin yer almadığını vurguladı.
KULLANILMAYAN ÇEK YAPRAKLARI İADE EDİLMİYOR
Mevcut kâğıt çeklerin bankaya gelinceye kadar kimlere, kaç defa ciro edildiğinin bilinemediğini öne süren Karabıyık, çeklerin sahte olup olmadığının tespit edilemediğini anımsatarak, limitsiz çek düzenleme yetkisi bulunduğunu ve kullanılmayan çek yapraklarının iade edilmediğini aktardı.
TAMAMEN YERLİ VE MİLLÎ
Karabıyık, Türk ticaret hayatının karakteristik özelliklerini ön planda tutarak vadeli düzenlenebilen, teminata verilebilen ve banka müşterisi olmayanlar da dâhil üçüncü taraflara ciro edilebilen elektronik çek sistemini geliştirdiklerini yineleyerek, uluslararası ve elektronik ticarette kullanılabilen, tamamen yerli ve millî bir ödeme aracı olan elektronik çekin devreye girdiğinde, sahte çeklerin tarih olacağını, karşılıksız çeklerin de engelleneceğini ifade etti.
KONKORDATO İLAN EDEN ŞİRKET ÇEK YAPRAKLARINI KULLANAMAYACAK
Elektronik çek sisteminin kâğıt çeke alternatif yeni bir ödeme sistemi olarak müşteriye sunulacağını anlatan Karabıyık, çeklere yazılan tutar, vade, ciro silsilesinin kayıt altına alınacağını vurgulayarak, konkordato ilan eden şirketin çek yapraklarını kullanmaya devam edemeyeceğini açıkladı. Karabıyık, karşılıksız çek düzenleyenin e-çek defterinin kullanıma kapanacağını da sözlerine ekledi.