kapat ikonu

Dış ticaretin destekçisi 'altın' oldu

Dış ticaret açığı geçen sene 55 milyar 16 milyon dolarla son 10 senenin en düşük seviyesine inerken, altın ticaretindeki gelişmelerin bu iyileşmeyi desteklediği öğrenildi.

Gazetecilere konuşan AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, dış ticaret dengesini enerji grubunun olumsuz etkilediğini ifade ederek, enerji ve altın dışı açığın ise sert gerilediğini bildirdi. Altındaki ihracatın aralık ayında 115 milyon dolarla geçen seneye benzer tamamlandığını belirten Bürümcekçi, bu dönemde altın ithalatının ise 543 milyon dolar olduğunu dile getirerek, böylece altın dış ticareti dengesinin 2017 yılında verilen 10 milyar dolar açığa kıyasla bu sene 8,6 milyar dolarla iyileşme kaydettiğini açıkladı.
 
ALTIN VE ALTIN DIŞI AÇIĞI MART 2004’TEN BERİ EN DÜŞÜK DEĞERİ GÖRDÜ
 
Bürümcekçi, enerji ithalatında da artış eğiliminin konumunu koruduğunu anımsatarak, bu ayda önceki senenin aynı ayına nazaran enerji ithalatındaki artışın 0,1 milyar dolar olduğunu aktardı. Bu sayede son 12 aylık enerji ithalatının 43 milyar dolara yükseldiğine işaret eden Bürümcekçi, enerji ve altın dışı yıllık açığın ise 6 aydır art arda gerilediğini kaydederek, 11,7 milyar dolara indiğini ve bunun da Mart 2004'ten beri en düşük değer olduğunu duyurdu.
 
ARALIK AYINDA CARİ DENGE 1,5 MİLYAR DOLAR AÇIK VEREBİLİR
 
Dış ticaret açığının trend değerinin, dengelenme hareketinin çok güçlendiğine dikkati çeken Bürümcekçi, TÜİK tarafından açıklanan mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilerin, trend göstergesi olan 3 aylık ortalama dış ticaret açığının yıllıklandırılmış değerinin 17,3 milyar dolar seviyesinde iyileştiğini ortaya koyup, manşet verilerin de yansıtmaya başladığı dengelenme hareketinin çok güçlendiğini gösterdiğini söyleyerek, bu gösterge için tarihî zirvenin de 111 milyar dolarla 2011 yılında gözlendiğini hatırlattı.
 
YATIRIMLAR, ÜRETİM VE İÇ TALEP BAKIMINDAN TABLO OLUMSUZ
 
Bürümcekçi, İthalat alt gruplarından gelen sinyallerin, yatırımlar, üretim ve iç talep bakımından olumsuz bir tablo çizdiğini ileri sürerek, sermaye malı ithalatının senelik bazda yüzde 34,9'la sert daraldığını, tüketim malı ithalatının da yüzde 38,5'le peş peşe 9 aydır gerilediğini anımsattı. Ara malı ithalatının da enerji ve altın ithalatındaki artışlara karşın yüzde 24,8'le 7 aydır azaldığına işaret eden Bürümcekçi, altın dışı ihracatın düşebileceğini, enerji ithalatının düşüşe geçebileceğini, altın ticaretinde ise baz etkisinin lehte olabileceğini savunarak, ihracatçı birliklerinin öncü verilerinden edinilen bilgilere göre, Ocak ayı TİM ihracatının (altın hariç) yıllık bazda hafif düşüş (%1 civarı) gösterebileceğini söyledi.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol