Devlet desteği Siirtli 3 gence hem iş hem de aş oldu
Sedat Efe, Şükrüye Özbey ve Emrullah Çimen adındaki Siirtli gençler, iş kurma hayallerini "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında aldıkları hibe desteği sayesinde gerçeğe dönüştürdü.
- Sektörel
- 26 Ocak 2019 16:02

Siirt'te yaşamını idame ettiren 24 yaşındaki Sedat Efe, 21 yaşındaki Şükrüye Özbey ve 23 yaşındaki Emrullah Çimen, iş ararken devletin girişimcilere sağladığı olanaklardan haberdar oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan "Genç Çiftçi Projesi"nden faydalanmak isteyen 3 genç, hazırladıkları projelerini ilgili kuruma sundu.
40 KOVAN İLE BAŞLADI 80 KOVANA KADAR ÇIKTI
2 çocuk babası Sedat Efe, merkeze bağlı Bayraktepe köyünde kendisine ait arsasında 40 arılı kovan ile bal üretimine başladığını ifade ederek, bakanlık tarafından 40 arılı kovanın yanında arıcılık malzemeleri, bal süzme makinesi ve bal dinlendirme tankı desteğinin de verildiğini söyledi. Proje ile iş sahibi olduğunu dile getiren Efe, 40 kovan ile başladığını ve kısa süre içerisinde bunu 80 kovana çıkardığını belirterek, organik bal ürettiğini söyledi. Efe, artık devlet sayesinde kimseye muhtaç olmadığını vurgulayan Efe, kendi işi yaptığını, bu işi daha da büyüterek istihdama katkı sağlamayı hedeflediğini aktardı.
KÖYÜN TEK KADIN ARICISI
Gençlerden Şükrüye Özbey ise aldığı destekle yaşamını devam ettirdiği Bayraktepe köyünün tek kadın arıcısı olurken, geçen sene televizyonda arıcılık yapmak isteyenlere hibe verileceğini öğrendiğini, başvurduğu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından iş fikrinin kabul edildiğini anlattı. 42 arılı kovan, bal süzme makinesi, bal dinlendirme tankından oluşan arıcılık malzemeleri ve hibe desteği alarak köyünün bahçesini bal üretim merkezi hâline getiren Özbey, yılda 400 kilogram civarında organik bal üretiyor. Kazancı ile hem çeyiz hazırladığını hem de aile bütçesine katkıda sunan Özbey, baba mesleğini sürdürmekten de gurur duyuyor. Gençlere de seslenmekten geri kalmayan Özbey, babasıyla evinin bahçesinde organik bal ürettiğini anımsatarak, devletin sunduğu bu katkıdan tüm gençlerin yararlanmasını istiyor.
ÖNCE İŞ KURDU ŞİMDİ DE EVLENECEK
Emrullah Çimen ise maddi durumu elvermediği için evlenemediğini ifade ederek, bir yakınının yönlendirmesiyle projesini sunduğunu ve hibe desteği almaya hak kazandığını anlattı. Aldığı 5 inekle bir ahıra sahip olduğunu aktaran Çimen, devlet desteğiyle iş sahibi olduğunu vurgulayarak, kardeşinin de bu vesileyle istihdama kavuştuğunu söyledi. Bir yıl içerisinde hayvan sayısını iki katına çıkarmayı hedefleyen Çimen, aldığı 5 ineği 10'a çıkarmayı istiyor. Son olarak bu işe girmeden önce maddi durumundan dolayı evlenemediğini anlan Çimen, şimdilerde telli duvaklı alacağı eşinin hayalini kuruyor.