Dedelerinden kalan atölye ile 1 milyonluk ihracat
Dedelerinden kalma atölyeyi fabrikaya dönüştüren kardeşler, ürettikleri kürek, balta, fırça sapı ve çekiç ihraç ederek yıllık 1 milyon dolar gelir elde ediyor.
- Sektörel
- 15 Kasım 2018 14:55
- Son Güncelleme: 15 Kasım 2018 15:16

Bartın'da dedelerinden kalma 20 yıllık atölyeyi bin 200 metrekarelik fabrikaya dönüştüren kardeşler, Orta Doğu ülkelerine 1 milyon dolarlık kürek, balta, fırça sapı ve çekiç ihracatı gerçekleştirdi.
ÇIRAKLIKTAN ÜRETİME GEÇTİLER
Ulus ilçesinde 1999 yılında dedeleri tarafından bir torna makinesiyle kurulan ahşap el aletleri atölyesinde çıraklık yaparak mesleğe ilk adımı atan Erdi (22) ve Ergin Ergül (24) kardeşler, bir süre sonra babalarından üçüncü kuşak olarak devraldıkları iş yerinde kürek, balta, fırça sapı ve çekiç üretimi yapmaya başladı.
1 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Atölye yetersiz kalınca, 2009’da 3 milyon Türk lirası yatırım yaparak üretimlerini 3,5 dönüm arazi üzerine kurdukları bin 200 metrekarelik kapalı alana sahip fabrikaya taşıyan Ergül kardeşler, bugün Orta Doğu ülkelerine yıllık 1 milyon dolar civarında ihracata imza atıyor.
80 METREKARELİK ATÖLYEDEN 3,5 DÖNÜMLÜK FABRİKASYON ÜRETİME GEÇTİLER
Kardeşler, 80 metrekarelik atölyede başladıkları ahşap torna işinde bugün Irak, İran, Suriye gibi Orta Doğu ülkelerine ihracat yapan bir şirkete dönüştüler. Büyükbabasının kendi başına balta sapı ürettiği atölyeden bugün 25 kişinin çalıştığı fabrikada yıllık 3 milyon adet ahşap sap üretimi gerçekleştiren iki kardeş, dedelerinin evin altında kurduğu 80 metrekarelik atölyeyi zamanla 200 metrekareye çıkardı. Kardeşler, burasının kendilerine yetmediğini anlayınca yeni arayış içine girdi ve bin 200 metre kapalı alana sahip 3,5 dönümlük alanda fabrikasyon üretime başladı.
AYDA 4 TIR ÜRÜN GÖNDERİLİYOR
Kardeşlerden büyüğü Ergin Ergül, burada çeşitlerin de artırılarak balta, kürek, keser, çekiç, kazma, balyoz ve fırça sapı ürettiklerini, yeni alanlarına taşındıkları 2013'ten bu yana özellikle makineleşmeye yaklaşık 3 milyon Türk lirası yatırım yaptıklarını bildirdi. Ergül, iç piyasanın yanında ilk ihracatın Irak'a olduğunu söyleyerek, bu ülkenin ardından İran, Suriye ve Kıbrıs'a da ürün gönderdiklerini ve ayda 4 tır bu ülkelere ürün gönderdiklerini kaydetti.
AMAÇ İHRACATI ARTIRMAK
Fabrikalarında yılda 4 bin metreküp ağaç işlendiğini ve yaşadıkları orman bölgesinde ham madde sıkıntısı yaşamadıklarını dile getiren Ergül, ağaçları, orman işletme müdürlüklerinden temin ettiklerini açıkladı. Böyle bir bölgede bulunmanın avantajıyla orman ürünlerini ekonomiye kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını anlatan Ergül, birkaç yıl içerisinde 4-5 milyon liralık yatırımla hem ihracatı büyütmek istiyor hem de üretim tesisini iki katına çıkarmak istiyor.