kapat ikonu

Dar gelirli kadınlara yaklaşık 800 milyon TL’lik mikrokredi

Dar gelirli kadınların küçük sermayelerle kendi işini kurmasını desteklemek amacıyla son 15 yılda 180 binden fazla kadına 800 milyon TL’ye yakın mikrokredinin kullandırıldığı açıklandı.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) bünyesinde sürdürülen Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'yla, finansal sıkıntının azaltılması ve Türkiye'de yoksulların küçük bir sermayeye ulaşmasını sağlamak için mikrokredi faaliyetinin gerçekleştirildiği aktarıldı.
 
YAKLAŞIK 700 BİN KİŞİ MİKROKREDİ İMKÂNINDAN YARARLANDI
 
TİSVA'dan edinilen bilgiye göre, Türkiye genelinde 63 ilde 93 şubede faaliyetlerin sürdürüldüğü program ile 2003'ten beri 180 binden fazla dar gelirli kadına ulaşılarak 800 milyon TL’ye yakın mikrokredinin dağıtıldığı öğrenildi. Aile fertleri dâhil edilerek bakıldığında, mikrokredi imkânından yararlanan kişi sayısının yaklaşık 700 bin olduğu düşünülüyor.
 
KREDİLER EN FAZA ‘’İŞLEM VE ÜRETİM’’ SEKTÖRÜNDE DEĞERLENDİRİLDİ
 
Söz konusu uygulama ile birlikte, dar gelirli kadınların çoğunlukla ev işleriyle ilgilenmesine, aynı zamanda da bir iş yaparak gelir sağlayıcı bir faaliyette bulunmasına imkân yaratılan el işi ürünleri üretimi ağırlıklı olurken, böylece kadınların kullandığı mikrokredilerin, yüzde 37,9'la en fazla "işlem ve üretim" sektöründe değerlendirildiği bildirildi.
 
HİBE YARDIMLARI ENGELLİ, HASTA VE YAŞLI VATANDAŞLARA YAPILMALI
 
TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, Türkiye'de yoksulluğun düşürülmesinde uygulanan ana stratejinin, hibe şeklindeki yardımlar olduğuna dikkati çekerek, bunların mutlaka istisnai hâle getirilmesi gerektiğini savundu. Akgül, hibe yardımlarının çalışamayacak durumda olan yaşlı, hasta ve engelli vatandaşlara yapılması gerektiğini ifade ederek, çalışabilecek durumdaki yoksullara ise hibe yardımlar yerine, onların kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarının teşvik edilmesini ve bu yönde desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
 
200 MİLYON TL’YE ULAŞMASI BEKLENİYOR
 
Akgül, Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'yla geçen sene 150 milyon TL’lik mikrokredi dağıtımı yapıldığını anlatarak, bu rakamın 2018 sonunda 200 milyon TL’ye ulaşmasının beklendiğini duyurdu. Yeterli finansman kaynağı bulunması durumunda yaklaşık 3 milyondan fazla yoksul kadının mikrogirişimci yapılmasının hedeflendiğini anımsatan Akgül, program ile 2018 itibarıyla hâlen 33 bin mikrogirişimcinin kredi aldığına işaret ederek, gelecek yıl için 50 bin mikrogirişimciye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
 
GELECEKTE ENGELLİ BİREYLERE, ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİ DE HEDEF KİTLENİN İÇİNDE OLACAK
 
Akgül, mevcut durumda dar gelirli kadınlara kredi verildiğini belirterek, gelecekte engelli bireylerin, şehit ve gazi ailelerinin de bu hedef kitlesinin içerisine dâhil edilmesinin planlandığını kaydetti. Akgül, sözlerinin sonunda ise 2019'da sıfır işsizliği hedefleyen ‘’Gençlerin ve Kadınların Sosyal İşletmecilik Modeliyle İstihdamı’’ (GENSİM) projelerini de hayata geçireceklerinin altını çizdi.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol