kapat ikonu

Dalyan kefalinin yarısı Mısır ve Suriye’ye ihraç ediliyor

Dalyan Kanalında yetiştirilen yıllık ortalama 600 ton kefalin yarısı Suriye ve Mısır’a ihraç edilirken, bölge ekonomisine katkı sağlanıyor.

  • Gündem
  • 05 Şubat 2019 12:36
  • Son Güncelleme: 05 Şubat 2019 12:56
Muğla'nın Dalyan Kanalında yetiştirilen senelik ortalama 600 ton kefalin neredeyse yarısı, Suriye ve Mısır’a ihraç ediliyor.
 
Muğla'nın Ortaca kentinde sazlıkların, bataklıkların denizle çarpıştığı kısımlarda tatlı suyun tuzlu suya karıştığı Dalyan Kanalında yetiştirilen kefal, bölge ve yurt içine satışının yanında yurt dış pazarlara da gönderiliyor.
 
2 bin 500 senelik kaya mezarları, caretta carettaları ve İztuzu Plajı'nı görmek için her sene binlerce turistin ziyaret ettiği Dalyan Kanalında yetiştirilen kefal, Dalyan Su Ürünleri Kooperatifinde çalışan balıkçıların "süzek" adındaki ağlarla toplanıp tesislere aktarılıyor.
 
BÖLGE HALKININ UCUZ BALIK YEMESİ İÇİN ÇABA GÖSTERİLİYOR
 
Gazetecilere konuşan Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Arif Yalılı, Türkiye'nin en büyük su ürünleri kooperatifi olduklarını anlatarak, Dalyan Kanalındaki tesislerde senede ortalama 600 ton kefal ürettiklerini bildirdi. Bu balığın bölgede büyük rağbet gördüğünü ifade eden Yalılı, Türkiye ekonomisine 1971 yılından beri katkıda bulunduklarını dile getirerek, her geçen sene büyüyerek 72 personel istihdam ettiklerini aktardı. Yalılı, ciddi anlamda üretim gerçekleştirdiklerine işaret ederek, bölge halkının ucuz balık yemesi için çaba gösterdiklerini söyledi.
 
RAHATLIKLA YURT DIŞINA İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİYOR
 
Üretimlerinin fazla olması sebebiyle artık rahatlıkla yurt dışına ihracat gerçekleştirebildiklerini vurgulayan Yalılı, önceki senelerde yurt dışına ürünlerini çeşitli firmalar aracılığıyla gönderdiklerini kaydederek, bu ay işletme ve ihracat belgesi aldıklarını ve artık yurt dışına ürünlerini kendilerinin doğrudan ihraç edebileceklerinin altını çizdi.
 
MERSİN ÜZERİNDEN SURİYE VE MISIR’A İHRAÇ EDİLİYOR
 
Yalılı, Dalyan Kanalında meydana gelen sürekli akıntı sebebiyle kirlilik yaşanmadığını ileri sürerek, Türkiye ve İtalya'dan gelen bilim adamlarının Dalyan Kanalından ihracata gönderilen kefallerde ağır metal incelemesi yapıp, rapor hazırladığını söyledi. Çalışmaların tamamlandığını ve bölgede üretilen kefallerde kalıntının bulunamadığını vurgulayan Yalılı, bu sebeple Dalyan kefalinin organik bir balık olduğunu aktardı. Mersin ve Antakya’nın şu an kendilerinin en büyük pazarları olduğunu belirten Yalılı, özellikle Mersin üzerinden Suriye ve Mısır'a senede yaklaşık 300 ton kefal ihraç ettiklerini bildirdi.
 
KANALDA 12 AY BALIK ÜRETİMİ YAPILABİLİYOR
 
Yalılı, bu sene başı itibarıyla kooperatiflerini entegre tesis hâline dönüştürdüklerini anlatarak, burada aynı zamanda balık işleme ve yumurta üretimi yaptıklarını duyurdu. Dalyan Kanalının yalnızca tatlı sudan oluşmadığını hatırlatan Yalılı, bölgede günde 3 kez gel-git olayının yaşandığı bilgisini paylaşarak, bu sebeple göldeki mineral oranının yüksek olduğunu ve bu vesileyle kanalda 12 ay balık üretimi yapılabildiğini ifade etti.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol