kapat ikonu

Dalyan havyarı İtalyan ve ABD’de mutfakların vazgeçilmezi

Dalyan Kanalı'nda elde edilen senelik 600 ton kefalden üretilen yaklaşık olarak 15 ton havyarın, işlenmesi ile birlikte yurt dışına gönderildiği belirtildi.

Gazetecilere konu ile ilgili önemli bilgiler veren Muğla Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Arif Yalılı, kooperatiflerinin 1971’deki sistemle bugüne dek üretime imza atan bir kurum olduğunu anımsatarak, bu seneden itibaren entegre tesis hâline geldiklerini vurguladı.
 
Yalılı, balık işleme bölümünde yumurtaların alındıktan sonra, yumurtalık bölümüne taşındığını dile getirerek, yumurtaların burada temizlenmesinin ardından, kristal tuzlara yatırıldığını ve belli bir süre bekletilmesinden sonra bir bölümünün mumlandığını, bir bölümünün ise mumsuz olarak balık yumurtası hâline getirildiğini bildirdi.
 
 
Türkiye genelinde balık yumurtası rağbet görüyor
 
81 il genelinde mumlanmış balık yumurtasının deneyen herkes tarafından yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Yalılı, kurutulup öğütülen balık yumurtası tozunun, özellikle İtalyanların ve ABD’lilerin çok rağbet gösterdiği bir ürün olduğunu anlatarak, bu ürünü özellikle spagettide ve birçok yemek ürünlerinde kullanıldığını söyledi. Üretim tesislerinde satışa sundukları balık yumurtalarını kurutulmuş ve öğütülmüş bir şekilde piyasaya servis ettiklerini kaydeden Yalılı, bugüne dek ihracat belgelerinin olmadığı için bazı firmalar vesilesiyle ürünü yurt dışına gönderdiklerine işaret ederek, ihracat belgesini aldıklarını ve bu ay balık ve balık yumurtasını doğrudan ihraç edilebileceğini açıkladı. Yalılı, ülkede en ucuz balık yumurtasının Dalyan'da satıldığını ileri sürerek, ürünün bol olmasından dolayı daha çok kişinin ulaşması adına uygun fiyattan sattıklarını iddia etti.
 
Ürünün büyük bölümü İtalya ve ABD’ye ihraç ediliyor
 
Yalılı, balık yumurtası yapımının zor ve zaman isteyen bir iş olduğunun altını çizerek, balık yumurtasının çok değerli olmasından dolayı çok pahalı olduğunu savundu. Aynı anda yapılışının da çok zahmetli olduğunu aktaran Yalılı, önce tuzlandığını, ardından kurutulup satışa hazır hâle getirildiğini kaydederek, ürünün büyük bölümünün İtalya ve ABD’ye ihraç edildiğini duyurdu. Yalılı, geçen sene 600 bin ton kefal balığı üretimi gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, bundan 15 bin ton mumlu ve mumsuz balık yumurtası hazırladıklarını ve ihraç ettikleri ürünü artırmak adına canla başla çalıştıklarının altını çizdi.
 
 
Protein ve vitamin bileşimi bakımından son derece zengin
 
Yalılı, vitamin ve protein bileşimi bakımından çok zengin olan balık yumurtasını yurt dışı hâricinde yurt içinde de ambalajladıktan sonra tüketicilerle buluşturmaya başladıklarına değinerek, özellikle bölgede bunun yoğun ilgi gördüğünü öne sürdü. Yalılı, havyar olarak da adlandırılan balık yumurtasının, doktorlar tarafından insan sağlığı bakımından büyük önem taşıyan omega 3 bileşimini bol miktarda barındırdığını, çeşitli vitaminler bakımından da zengin olduğunu ifade ettiklerini hatırlattı.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol