Çöpte 1,5 milyar TL’lik servet kayboluyor
Türkiye’de sadece yerleşim birimlerinde bir yılda geri dönüştürülmeyen atıkların ekonomik değerinin 1,5 milyar Türk lirasının üzerinde olduğu açıklandı.
- Gündem
- 16 Kasım 2018 11:55
- Son Güncelleme: 16 Kasım 2018 12:03

Türkiye’de sadece yerleşim birimlerinde bir senede geri dönüştürülmeyen atıkların ekonomik değeri 1,5 milyar Türk lirasının üzerinde olduğu belirtildi.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan, "TSKB Bakış" adlı rapor serisi ‘’Atıkta Değer Var’’ başlığı altında devam ediyor.
TSKB Ekonomik Araştırmalar Yönetici Yardımcısı Dilara Ay Erişen’in hazırladığı ‘’Atıkta Değer Var’’ adlı rapor, Türkiye’de sadece yerleşim birimlerinde bir senede geri dönüştürülmeyen atık tutarının 1,5 milyar Türk lirasının üzerinde olduğunu ortaya koydu.
2050 YILINDA OKYANUSLARDA BALIKTAN DAHA ÇOK PLASTİK OLACAK
Raporda, ulusal ve uluslararası alanda geri dönüşümün çevresel ve sosyal kazanımlarının yanında ekonomik boyutlarının da her geçen gün önem kazandığına işaret edilirken, bu konudaki mevcut fotoğraf ortaya konuldu. Kamu, özel sektör ve bireyler arasında yapılabileceklerin anlatıldığı raporda, bilim insanlarının, plastik tüketiminde herhangi bir değişiklik olmaması hâlinde 2050 yılı itibarıyla okyanuslarda balıktan daha fazla plastik olacağı ön görüsü yer aldı. Raporda, politika yapıcıları, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla, özel sektör ve bireylerin bu konuda aksiyon alması gerektiği vurgulandı.
AVRUPA VE KUZEY AMERİKALILAR YÜZDE 25 DAHA FAZLA ATIK ÜRETECEK
Dünya nüfûsunun yüzde 16’sını oluşturan gelişmiş ülkelerin, toplam çöp miktarının yüzde 34’ünü ürettiği kaydedilen raporda, Dünya Bankası’nın yüzyılın ortası itibarıyla Avrupa ve Kuzey Amerikalıların günümüzden yüzde 25 fazla atık üreteceği tahminine yer verildi.
YÜZYILIN ORTALARINDA SENELİK TOPLAM KÜRESEL ATIK 3,4 TONA YAKLAŞACAK
Aynı zaman diliminde Sahraaltı Afrika’daki atık üretiminde yüzde 200, Güney Asya’da yüzde 100 ve Doğu Asya’da ise yüzde 50 oranında artış ön görülüyor. Raporda, yüzyılın ortalarında senelik toplam küresel atığın 3,4 milyar tona yaklaşmasının beklendiği aktarıldı.
TÜRKİYE’DE 1,5 MİLYAR TÜRK LİRASININ ÜZERİNDE ÇÖP TOPRAĞA GÖMÜLÜYOR
Günümüz Türkiye’sinde ise endüstriyel atıklar hariç sadece yerleşim birimlerinde yılda yaklaşık 6 milyon ton geri dönüştürülebilir atık oluştuğu ifade ediliyor. Bunun yaklaşık 5 milyon tonu geri dönüştürülmeyerek çöp sahalarına gömülürken, bu miktarın ekonomik değerinin 1,5 milyar Türk lirasının üzerinde olduğu raporda yer aldı.
Türkiye’nin 2023 yılında oluşan atığın yüzde 35’ini geri kazanım, yüzde 65’ini düzenli depolama yönetimiyle bertaraf etme hedefinin bulunduğunu hatırlatan TSKB Ekonomik Araştırmalar Yönetici Yardımcısı Erişen, tablonun bir bütün olarak değerlendirildiğinde, işlevsel bir atık yönetiminden önce kaynakların etkin kullanımı için malzemelerin ekonomik ve çevresel açıdan sürdürülebilir olacağı bir sistem oluşturmanın önemine işaret etti.