Çiftçi örgütlenirse gıda fiyatları aşağı çekilir
Selışık, gıda fiyatlarının ucuzlaması ve üretici kazancının yükselmesi için çiftçinin örgütlenmesi ve güçlenmesi gerektiğini söyledi.
- Sektörel
- 19 Şubat 2019 13:42
- Son Güncelleme: 19 Şubat 2019 13:55

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, üretici örgütlenmesinin güçsüzlüğünün Türkiye'de tarım sektörünün en önemli problemi olduğunu savunarak, çiftçilerin ürünlerini pazara direkt olarak ulaştıramamalarının fiyat yükselişine sebep olduğunu öne sürdü.
Çiftçinin tüketiciye doğrudan ulaşması ekonomiye katkı sağlayacak
Spekülasyon, fırsatçılar ve aracıların dünyanın her yerinde olduğunu, ancak çiftçilerin kurumsallaşıp pazara erişim kapasitelerini artırdıkça kârlarını da artıracağını ileri süren Selışık, çiftçinin tüketiciye doğrudan ulaşmasının ekonomiye katkı sağlayacağını belirterek, tarım sektörünün gelişmesi adına Türkiye'de yasal altyapının yeterli olduğunu anlattı.
Türkiye üretim çeşitliliği ve yeni teknolojilerin iletilmesi anlamında çok zengin
Selışık, Türkiye’nin üretim çeşitliliği ve yeni teknolojilerin iletilmesi anlamında çok zengin bir ülke olduğunu iddia ederek, biraz daha planlı ve örgütlü çalışmaya ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Gıda fiyatlarının ucuzlaması ve üretici kazancının yükselmesi için çiftçi örgütlenmesinin ve güçlenmesinin şart olduğunu yineleyen Selışık, tarım danışmanlığının ve ziraat mühendislerinin çiftçiye nasıl ulaşacağına dair yasal altyapının Türkiye'de mevcut olduğunu ifade ederek, sadece bunun daha da aktifleştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini aktardı.
Stoklama imkânı olan aracılar fiyatları manipüle edebiliyor
Selışık, uluslararası ve ulusal ölçekteki müdahalelerin gıda fiyatlarını etkileyen en önemli unsur olduğunu vurgulayarak, aracıların özellikle stokçuluk yapıp, fiyatların yükselmesine neden olduklarını bildirdi. Aracının, stoklama imkânı olması durumunda, fiyatları manipüle edebildiğini veya ürüne talep olduğunda stoklarını kullandığını açıklayan Selışık, küçük ölçekli çiftçilerin desteklenmesi durumunda fiyatların da dengeleneceğine işaret ederek, fiyatların dengede tutulması için özel sektör ve kamunun farklı bir model yaratmalarının ve birbirleriyle koordine bir şekilde çalışmalarının önemli olduğunu duyurdu.
Çiftçiler pazara direkt olarak ulaşsa bile aracılar ortadan kalkmaz
Çiftçilerin pazara direkt olarak ulaşmaları hâlinde bile aracıların tamamen ortadan kalkmayacağının altını çizen Selışık, buna rağmen örgütlenme yoluyla çiftçilerin maliyetlerinin bir miktar üzerinde kazanabileceklerini kaydederek, gıda kaynaklı atıkların azaltılmasının da ekonomiye ciddi fayda sağlayacağını anımsattı. Selışık, tarladan sofraya dek geçen süre içerisinde ciddi bir gıda israfının yaşandığını hatırlatarak, bunun azaltılması ile birlikte çiftçinin cebine daha fazla para gireceğini savundu.
FAO’nun gıda fiyatlarının hesaplanması bakımından tüm dünyada temel besin ihtiyaçlarının üretimini izlediğini hatırlatan Selışık, dataları topladıktan sonra analizinin yapılmasının yanı sıra tüketici taleplerini ve maliyetlerini dikkate alan fiyat analizi yapan bir oluşum olduğunu vurguladı.