kapat ikonu

Çay ihracatından 6,3 milyon dolarlık gelir

Doğu Karadeniz’de faaliyet gösteren çay firmaları, bu senenin 11 aylık döneminde yaptıkları çay ihracatından 6 milyon 271 bin dolar gelir elde etti.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı açıklamasında, Türk çayı ihracatının artışına devam ettiğini ifade etti.
 
TÜRK ÇAYININ LEZZETİNİ BİRÇOK ÜLKE TATTI
 
Türkiye’den söz konusu dönemler içerisinde 103 ülkeye çay ihraç yapıldığını hatırlatan Gürdoğan, Türk çayının lezzetinin birçok ülkenin tattığını söyledi.
 
ÇAY İHRACATI 6,3 MİLYON DOLARA ULAŞTI
 
İhracatta Avrupa birliği ülkelerinin her zaman başı çektiğini kaydeden Gürdoğan, Doğu Karadeniz’den yapılan çay ihracatının 6 milyon 271 bin 349 dolara ulaştığına dikkati çekerek, Doğu Karadeniz ekonomisine çayın çok büyük katkı sağladığını anlattı.
 
YENİ ÇAY TÜRLERİNİN GELİŞMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
 
Gürdoğan, yeni çay türlerinin geliştirilmesine yönelik de çalışmaların da sürdüğünü vurgulayarak, “ Her ülkenin farklı tüketici kitleleri vardır. Bizler de her ülkeye özel tüketici kitlesinin tercihleri çerçevesinde çay türlerini geliştirme konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabii ki de biz bunları yaparken sağlık konusunu da çokça önemsiyoruz. Elde ettiğimiz ürünler hem insan sağlığına uygun üretiliyor hem de lezzetli ve tercih edilir bir hâle geliyor. Ayrıca her ülkenin her kitlenin beğenisine farklı türde ürünler üreterek ihracatımızı bu yönde daha da arttırma çabası içerisindeyiz. Umuyorum ki tüm çay üreticilerimizde bunu dikkate alarak üretimlerini gerçekleştirir. Biz bu yönde yapılan çalışmalara çok fazla önem veriyoruz ve inanıyoruz ki ihracatımız her geçen yıl daha da ileri noktalara taşınacak.” dedi.
 
ÇAY FİYATLARININ ARTMASI BEKLENİYOR
 
Trabzonlu çay üreticisi Ahmet Aydın da çayın bölgenin geçim kaynağı olduğunu hatırlatarak, “Biz evimizin önünde bahçelerimizde çeşitli arsalarımızda her zaman bu çayı ekeriz. Türkiye’nin en güzel çayları bu bölgede yetişir. Çoluk çocuk demeden herkes yetiştirdikleri ürünleri hasat zamanı geldiğinde toplamaya başlar. 3-4 defa hasat ettiğimiz çaylara burada ihracat yapan firmalara götürürüz veririz. Onlar da bize karşılığında ücretlerimizi öderler. Buralardan elde edilen çayların dünyanın birçok ülkesinde kullanılması, tercih edilmesi, hem bizleri mutlu ediyor hem de doğu Karadeniz’den gönderilen çayların dış ülkelerde sofralara girmesi gurur veriyor. Ben kendimi bildim bileli de bu işi yapıyorum, dedem de bu işi yapardı babam da bu işi yapıyordu. Geçimimizi sadece çay üretiminden sağladık. Ben okuyamadım ama çocuklarım okudu meslek sahibi oldular. Fakat hasat zamanı geldiğinde onlar da sağ olsunlar gelirler yardımcı olurlar bana bu çayları toplarız. Hep birlikte bir olduk buralardan ektiğimiz ürünleri toplar ve ihracata göndeririz. Bu şekilde ihracat yaptığımız için ülkeye döviz girdisi sağlıyoruz ve bundan dolayı gerçekten çok mutluyuz. Çay fiyatlarının biraz daha artırılmasını bekliyoruz.’’ ifadelerini kullandı.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol