kapat ikonu

Çam balı arıcıları kurtardı

İlkbaharda yağışlı dönemin uzun sürmesi nedeniyle çiçek balı üretimi düştü, ancak yüksek olan çam balı rekoltesi arıcıları mutlu etti.

İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da ilkbaharda yağışların fazla olması sebebiyle çiçek balında yüzde 40’lık düşüş yaşandı. Çam balı rekoltesinin yüksek olması ise bal üreticilerini sevindirdi.
 
Türkiye'nin birçok ilinden kalkıp Muğla'ya gelen arıcılar, çam balı hasadı için şehirde ve ilçelerinde yoğunluğa sebep oldu. Arıcılar, özellikle Yerkesik, Marmaris, Kıran, Ula, Ortaca, Köyceğiz, Datça ve Fethiye’de ikinci hasadı yapmaya başladı.
 
 
DÜNYA ÇAM BALI ÜRETİMİNİN YÜZDE 90’I TÜRKİYE’DEN
 
Dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ının Türkiye'de gerçekleştirildiğini hatırlatan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, Türkiye'deki çam balı üretiminin de yaklaşık yüzde 80'inin Muğla'da yapıldığını ifade etti.
 
HASAT ZAMANI 3,5 MİLYON KOVAN
 
Şahin, Muğla ve ilçelerinde, 6 binin üzerinde ailenin geçimini arıcılıkla sağladığını anlatarak, şehrin yaklaşık 1,5 milyon kovana ev sahipliği yaptığını bildirdi. Şahin, gezginci arıcılarla bu sayının hasat zamanında 3,5 milyon kovanı bulduğunu kaydederek, bu yılki çam balı hasadının iyi başladığını ve hâlen ikinci hasadı yapan arıcıların yüksek verimden memnun kaldığını dile getirdi.
 
 
BU YIL ÜRETİM ARTACAK
 
Şahin, çam balının Türkiye'nin balda marka değeri olduğunu aktararak, üretim rekoltesinin, geçen yıla göre biraz daha üstüne çıktığını söyledi. Türkiye arıcısını bu verimsizlikten çam balının kurtardığını öne süren Şahin, şu anda çam balında kısmen ihracat şansı olduğunu söyledi. Şahin ayrıca Türkiye'deki bal üretimi azlığını çam balıyla tamamlama gücünün de mevcut olduğunu belirtti. Şahin, çam balı üretiminin yıllık 35-40 bin ton civarında gerçekleştiğini bildirerek, bu yıl bu üretimin daha da artacağını anlattı.
 
ÇİÇEK BALINDAKİ SORUN ÇAM BALIYLA GİDERİLDİ
 
Çiçek balında, mevsimsel şartlardan dolayı aynı durumun söz konusu olamadığını anlatan Şahin, 70 bin ton civarında üretilen çiçek balında ciddi bir azalış olduğunu, ancak Türkiye'de yine bal sorununun olmayacağını iddia ederek, çam balıyla bu sorunun çözüldüğüne dikkati çekti. Şahin, yurt dışına ihraç edilen balın tamamına yakınının, çam balı olduğuna işaret ederek, bu sebeple ihracatta da bir sorun yaşanmayacağını açıkladı.
 
Şahin, 66 bin hektar olan çam balı üretim alanının, mutlak suretle genişletilmesi gerektiğini anlatarak, eğer Türkiye arısının yüzde 50'sini Muğla'da misafir ediliyorsa, bunun gerçekleşmesinin gerektiğine değindi.
 
Küresel iklim değişikliklerinden en az zarar görenin, çam balı üretim alanları olduğunu ifade eden Ziya Şahin, sözlerini bitirirken, bu alanların planlı şekilde genişletilip ekonomiye katkı sağlaması gerektiğini bildirdi.
 
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol