'Bursa siyahı'ndan 17 bin ton ihracat
‘’Dünyanın en kaliteli siyah inciri’’ olarak kabul edilen "Bursa siyahı"nda ihracat 17 bin tonun üzerinde gerçekleşti.
- Sektörel
- 22 Ekim 2018 14:56
- Son Güncelleme: 22 Ekim 2018 15:16

Lezzeti, raf ömrü ve iri görüntüsü sayesinde ‘’Dünyanın en kaliteli siyah inciri’’ olarak bilinen ‘’Bursa siyahı’’nda ihracat 17 bin tonun üzerinde gerçekleşti. Bunun da yaklaşık olarak 38 milyon dolara tekabül ettiğin belirtildi.
‘’Bursa siyahı’’ İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına bile giriyor. Özellikle Avrupa, Uzak Doğu ülkeleri ve Rusya'da beğeniyle tüketiliyor. Bu yıl ise 42 ülkeye ihraç edildi.
38 MİLYON DOLAR GELİR
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinden (UYMSİB) edinilen bilgiye göre, Türkiye'de sadece Bursa'da yetişen, raf ömrü ve iri görüntüsü sayesinde, ‘’Dünyanın en kaliteli siyah inciri’’ kabul edilen, ‘’Bursa siyahı’’nda ihracat, yaklaşık yüzde 5,31 artarak 16 bin 152 tondan 17 bin 10 tona yükseldi. İhracatçılar da yaklaşık 38 milyon dolarlık gelir elde etti.
ÜLKE BAŞINA BİN TON İHRACAT GERÇEKLEŞTİ
2014'teki 18 bin tonluk dış satımı ile kırdığı rekorun ardından en yüksek ikinci ihracat rakamının yakalandığı ‘’Bursa siyahı’’ 2018 yılı itibarıyla 42 ülkeye ihraç edildi. Bu ürüne en fazla talep gösteren Almanya, Hollanda, İngiltere, Fransa ve Rusya'ya ihracatın ülke başına bin tonun üzerinde gerçekleştiği kaydedildi.

EN ÇOK DIŞ SATIM ALMANYA’YA
Almanya'ya dış satım, geçen yıla göre yüzde 16,36 artarak 5,5 bin tondan 6,4 bin tona yükseldi. Siyah incirde Hollanda'ya ihracat bin 650 ton, İngiltere'ye bin 468 ton, Rusya'ya bin 464 ton ve Fransa'ya bin da 278 ton olarak gerçekleşti.
‘’DÜNYADA RAKİPSİZ OLARAK İLGİ GÖRÜYOR’’
‘’Bursa siyahı’’nın tartışmasız dünyanın en kaliteli siyah inciri olduğunu belirten UYMSİB Başkan Yardımcısı Senih Yazgan, sadece Bursa'da bu lezzetine ulaşan ürünün dünyada rakipsiz olarak ilgi gördüğünü ifade etti.
‘’YÜKSEK İHACAT RAKAMI’’
Yazgan, ürünün bu sene erken olgunlaştığını ve geçen yıllara nazaran ihracatına erken başlandığını dile getirerek, erken olgunlaşmanın oluşturduğu soruna rağmen yüksek ihracat rakamının yakalandığını aktardı.
Bu yılın üretici ve ihracatçı için olumlu sonuçlandığını anlatan Yazgan, Türkiye genelinde 17 bin tonun üzerinde ihracatın gerçekleştiğini ve üretimin yüzde 70'inden fazlasının ihraç edildiğini belirtti.
ASIL HEDEF UZAK DOĞU PAZARI
Önümüzdeki yıllar için özellikle Uzak Doğu pazarlarını çok önemsediklerini vurgulayan Yazgan, Avrupa pazarının bu ürünü yakından bildiğini, Orta Avrupa’nın da ağırlıklı olarak bu ürünü tükettiğinden bahsederek, İskandinav ülkelerine yönelmek istediğinden bahsetti. Yazgan, Rusya’nın da siyah inciri yavaş yavaş tanımaya başladığını ve asıl hedeflerinin de Uzak Doğu pazarları olduğunun altını çizdi.
Herhangi bir karantina olmadan ürün satabildikleri için sadece Hong Kong’un pazarlarında olduğunu kaydeden Yazgan, orada da ürünlerinin beğeniyle tüketildiğini, Çin'e de girmek istediklerini dile getirdi.