Bor ihracatında 1 milyar doların üzerine çıkma hedefi
Geçen sene 2,4 milyon ton bor ürünü ihracatından 1 milyar dolar ciro ile tarihî bir rekora imza atılırken, üretimde de teknoloji senesi olması amaçlanıyor.
- Sektörel
- 25 Ocak 2019 17:16

Geçen sene 2,4 milyon ton bor ürünü ihracatıyla 1 milyar dolar ciroya imza atıldı.
ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMLERDE MADENCİLİK ALANI ÇOK DAHA PARLAK OLACAK
Gazetecilere konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, özellikle yurt içinde elde edilen cevherin nihai ürüne dönüştürülmesine dönük çok ciddi teşvik mekanizmaları geliştirdiklerini ifade ederek, Maden Kanunu'nda sektörün önünü açacak ve katma değer ürünleri ortaya çıkaracak temel düzenlemeler yapıldığını, önümüzdeki dönemlerde madencilik alanının çok daha parlak olacağını iddia etti.
BOR 250 FARKLI ALANDA UYGULAMA BULAN BİR MADEN
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarihinde bir ilkin yaşandığına işaret eden Cansız, ilk kez 1 milyar dolarlık ihracat rakamı seviyesinin aşılarak 2018 yılında tarihî bir rekorun kırıldığını dile getirerek, bu vesileyle geçen seneye göre dünya pazarındaki yüzde 57'lik pazar paylarının yüzde 59'a çıkardıklarını bildirdi. Cansız, Türkiye olarak yüzde 73 pazar payına ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, borun 250 farklı alanda uygulama bulan bir maden olduğunu vurguladı. Başta ABD, Rusya ve Çin olmak üzere rakip ülkelerin de bulunduğuna dikkati çeken Cansız, Türkiye’nin toplam borun yüzde 59'unu sattığını, diğer yüzde 41'lik kısmını ise bu rakip ülkelerin sattığını kaydederek, bundan dolayı her ne kadar 'kızıl elma' bağlamında hedeflerin bulunmasına rağmen, bu istikamette çaba sarf etmeye devam edeceklerini aktardı.
TÜRKİYE CİDDİ SIÇRAMA POTANSİYELİ BARINDIRDI
Cansız, Türkiye’nin asıl bor ile ilgili önceliğinin bora dayalı teknolojileri başta bor enstitünün olmak üzere sektörle birlikte geliştirmek ve bu teknolojileri hızlı bir şekilde ülkeye, yurt dışından müzakerelerle uygun şartlarda transfer etmek olacağını kaydederek, 2019'u bu anlamda bor ile ilgili teknoloji bazlı ürünlerin geliştirilmesi yılı olarak gördüklerini ve ona odaklanacaklarını duyurdu. Cansız, bor ihracatında 1 milyar dolar hedefini koyup, bunun üstüne makul düzeylere çıkmayı amaçladıklarından bahsederek, Türkiye'nin son dönemlerde gerçekleşen düzenlemelerle özellikle paradigma değişiklikleriyle birlikte ciddi sıçrama potansiyeli barındırdığını iddia etti. Önümüzdeki yıllarda şu anda yüzde 1'ler seviyesinde gayrisafi yurt içi hasıladaki (GSYİH) olan madencilik payını çok rahatlıkla 3-4, hatta 5'ler düzeyine çıkarılacağını savunan Cansız, bu bağlamda tüm çalışmaların özel sektörle istişare hâlinde devam ettiğini ilan etti.