Bataklığı bahçeye çevirdi, 450 ton kivi üretti
Bataklık hâldeki çöplük olarak kullanılan arazi, yapılan yatırımla tarıma açıldı, bu yıl 450 ton kivi üretimi gerçekleştirildi.
- Sektörel
- 10 Kasım 2018 17:08
- Son Güncelleme: 10 Kasım 2018 17:18

Bartın'da, bataklık hâldeki çöplük olarak kullanılan araziyi büyük bir özveri ve çalışmanın ardından yaklaşık 35 milyon Türk lirası yatırım yaparak tarıma açan bir firma, bu yıl 450 ton kivi üretme başarısı gösterdi
Yonca-Tim Tekstil Tarım Şirketi, Bartın Organize Sanayi Bölgesi'nde 2002'den bu yana tekstil üretimi gerçekleştiriyor. 500 kişiye de istihdam sağlayan firma sahipleri, 2007’de fabrikanın önündeki alana eşleri için hobi bahçesi oluşturdu.
BU YIL 450 TON VERİM ELDE EDİLDİ
Hasan Hüseyin, Kerem ve Gülbey Aydın kardeşler, bahçeyi büyüterek, burada kivi üretmeye karar verdi. Terkehaliller köyünde 60 dönüm arazi satın alıp, 60 ton kivi üreten firma sahipleri, bu yıl da 450 tonluk verim elde edildi.
HAYVANLARIN ÇAMUR İÇİNDE YATTIĞI BATAKLIĞA YATIRIM YAPILDI
Köylünün çöp için kullandığı araziyi satın aldıklarını ve araziden yaklaşık 400 kamyon çöp attıklarını söyleyen şirket sahiplerinden Gülbey Aydın, araziyi verimli hâle getirebilmek için 70 kişiyle kepçelerle 2-3 yıl çalıştıklarını anlattı. Aydın, buranın büyükbaş hayvanların çamurun içinde yattığı, bataklık, mezbele bir hâlde olduğunu anımsatarak, araziye çok fazla yatırım yaptıklarını bildirdi.
Yaklaşık 5 kilometre mesafeden borularla su döşediklerini, 2 bin tonluk havuz yaptıklarını kaydeden Aydın, sadece 12 tır dolusu su borusunun toprağın altına gömüldüğünü, dalların askıları için de 4 tır çelik tel kullandıklarını ve 15 bin beton direk diktiklerini açıkladı.
HOBİ OLARAK BAŞLADILAR, TARIM SEKTÖRÜNE GİRDİLER
Aydın, Terkehaliller köyünde bulunan 60 dönümlük kivi bahçesinden ilk etapta yılda 60 ton kivi ürettiklerini dile getirerek, sonraki yıllarda hava şartları ve don sebebiyle verimin düştüğünü belirtti. Şimdiye kadar elde olmayan sebeplerden dolayı zarar da ettiklerini ancak bu yıl 450 ton kivi üretimi gerçekleştirdiklerini aktaran Aydın, tekstil fabrikasındaki idari personel için yapılan evin bahçesini hobi bahçesi olarak düşünürken 10 dönüm bir yer daha aldıklarını ve ilk etapta ceviz diktiklerini ifade etti. Aydın, toprağın tahlilinin tutmadığını, ardından 50 dönüm daha yer aldıklarını ve burada da kivi üretmeye başladıklarına dikkati çekerek, bir anda tarım işinin içine girdiklerinden bahsetti.

Aydın, daha sonra Akçalı köyündeki 150 dönüm araziyi aldıklarını ve hiç akılda yokken, 35 milyon liralık yatırım yaptıklarını dile getirdi. Burada da 60-70 kişinin çalıştığını anlatan Aydın, şu ana kadar yılda 50-100 ton üretim aldıklarını ve bu yıl ilk kez 450 tonun üzerine çıkacaklarını bildirdi.