kapat ikonu

Bakanlık hâllerdeki 'vurgun'u ortaya çıkardı

Bakan Pekcan, bazı şehirlerde bulunan hâllerde gerçekleştirilen operasyonlarda sebze ve meyvelerin alış-satış fiyatlarında yüzde 800'lere varan artış tespit edildiğini açıkladı.

  • Gündem
  • 10 Şubat 2019 16:31
  • Son Güncelleme: 10 Şubat 2019 18:28
Gazetecilere açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 6 Şubat itibarıyla sebze ve meyve hâllerinde gerçekleştirilen denetimlerin sonuçlarından bahsederek, denetimlerde sebze ve meyve fiyatlarının mercek altına alındığını vurguladı. Bakanlık müfettişleri ve il ticaret müdürlükleri iş birliğinde yapılan çalışmalar esnasında müstahsil makbuzu ve alım-satım faturalarındaki fiyat ve miktar bilgilerinin temel alınarak incelemelerin gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Pekcan, operasyonlarda ürünlerin fiyatlarında gerçekleşen vurgunun ortaya çıkarıldığını iddia ederek, ilk belirlemelere göre ürün tedariklerinde bulunan aracıların rekabet unsurlarını ihlal etmesi neticesinde olağan dışı fahiş fiyat oluşumuna yol açtığının belirlendiğini duyurdu.
 
Gerçeği aykırı fiyat beyanları aşırı artışlara neden oldu
 
Bakan Pekcan, sebze ve meyvelerin tedarikinde alıcıların kayıt dışı işlemleri ile gerçeğe aykırı olan fiyat beyanlarının ürünü fiyat oluşumunda aşırı yükselişlere sebep olduğuna işaret ederek, ürün künyelerinde bulunan bilgilerin eksik veya yanıltıcı olduğu yönünde bulgularında tespit edildiğini anlattı.
 
82 firma hakkında idari para cezası
 
Ankara, İstanbul, Mersin, Adana ve Antalya'daki belediye toptancı hâllerin nezdinde, bakanlık müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde sebze ve meyvelerin alış-satış fiyatlarında yüzde 800’e varan seviyede fahiş fiyat artışlarının görüldüğünü yineleyen Bakan Pekcan, fahiş fiyat uygulayarak vatandaşları mağdur eden mevzuata aykırılık teşkil eden bu olaylar karşısında 88 firmaya 2 milyon TL’nin üzerinde idari para cezası uygulanması adına bakanlık tarafından idari işlem başlattıklarını vurgulayarak, denetimlerin ardından Hâl Kayıt Sistemine bildirim yapılmadan kayıt dışı ürün satışı yapanların ürünlerinin künye bilgileri ile satış faturalarındaki bilgilerinde yanıltıcı bilgilere yer veren 76 firma hakkında 810 bin TL civarında cezai işlem uygulandığını açıkladı.
 
Ürünlerin satış fiyatlarına gerçek satış fiyatının altında gösterenlere ceza
 
İl ticaret müdürlüklerince perakende olarak ürün satışı gerçekleştiren iş yerlerinde yapılan denetimlerde de toptancı hâllerinde faaliyetlerini sürdüren bazı firmaların düzenlediği fuarlarda ürünlerin satış fiyatlarının gerçek satış fiyatlarının altında gösterildiğinin belirlendiğini öne süren Pekcan, bu doğrultuda 88 işletme hakkında cezai işlem uygulandığını bildirdi.
 
Denetimler genişletilip sürdürülecek
 
Bakan Pekcan, bakanlıkça arz talep dengesi ile uyuşmayan girdi maliyeti ve döviz kuru artışlarından kaynaklanmayan fiyat artışlarının tespiti noktasında saha denetimlerinin genişletilip, sürdürüleceğinin de sinyalini verdi.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol