'Asya' Afrika pazarına girdi
Türkiye'nin yerli imkânlarla tünel açma makinesi üreten tek firması E-BERK, "Asya"yı Tunus'a ihraç etti.
- Teknoloji
- 17 Ekim 2018 17:10

Türkiye'nin yerli imkânlarla tünel açma makinesi üreten tek firması olan E-BERK, yeni geliştirilen ve "Asya" adı verilen ürünü ile Tunus'a ihracat gerçekleştirdi.
İŞLETMESİNİ DE FİRMA YAPACAK
Ürünün Tunus Elektrik ve Gaz İşleri Projesi kapsamında Rades-C Kombine Çevrim Santrali işinde toplam 240 metrelik kazı yapılması için kullanılacağını söyleyen E-BERK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru, "Asya" adı verilen makinenin işletmesini de kendilerinin yapacağını ifade ederek, makinenin 5,5 ayda imal edildiğini açıkladı.
Özüdoğru, Tunus'taki işi Japon Sumito Corporation-Mitsubishi Hitachi Power Systems ortaklığındaki konsorsiyumun alt yüklenicisi olan GAMA İnşaatın açtığı yol vesilesiyle aldıklarını bildirdi.
FAS, ÜRDÜN VE TUNUS’TAN İŞ TEKLİFİ
İhracatın bir Afrika ülkesine yapılmasının kendileri açısından önemli olduğunu belirten Özüdoğru, yakın zamanda İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinin (İSKİ) bir toplantısına konuşmacı olarak katıldığını dile getirerek, etkinlikte bulunan Faslı, Ürdünlü ve Tunuslu su ve kanalizasyon idaresi yetkililerinden iş teklifi aldıklarından bahsetti.
İHRACATA 1,5 MİLYON DOLARLIK KATKI
Özüdoğru, makinenin üretilmesi ve işletilmesinin ülke ihracatına 1,5 milyon dolarlık katkı sağlayacağını açıkladı. Makineyi Tunus'a indirdikten sonraki 3,5-4 aylık sürede işin tamamlanacağını ifade eden Özüdoğru, iş bitirme belgesini de Japonlardan alacaklarını dile getirdi.
DÜNYA TÜNELCİLİK TARİHİNDE BİR İLK
Özüdoğru, sektörde faaliyet gösteren Japon firmaların geçmişte temsilciliğini yaptıkları için bu ülke firmalarıyla iyi ilişkilere sahip olduklarını belirterek, dünya tünelcilik tarihinde çamur tipi boru itme makinesini üreten ilk firma olduklarını ve bunun da gururunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.
AFRİKA VE ORTA DOĞU’NUN BİRÇOK BÖLÜMÜNDE İHTİYAÇ DUYULACAK
Boru itme makinelerinin yer altından 1,5-2 kilometreye kadar kanalizasyon, temiz ve atık su, elektrik kablosu geçişi gibi birçok işte kullanılabildiğinin altını çizen Özüdoğru, Afrika'da, Orta Doğu'nun birçok bölümünde bu anlamda yerin altında yapılmış hiçbir çalışma olmadığını bildiklerini, buna karşın böyle işlere çok fazla ihtiyaç duyulduğunu aktardı.
MAKİNE ÜRETİME GEÇİLECEK
Özüdoğru, yapılan bu makineyle Afrika ve Orta Doğu pazarında tünel açma makinelerinin dışında mikro tünel makineleri olarak bilinen bu araçların üretimine geçileceğinin de müjdesini verdi.
Avrupalı rakiplerine göre ürünün yüzde 25 civarında fiyat avantajı olduğunu kaydeden Özüdoğru, son olarak Uzak Doğulu rakiplerle de son dönemde hemen hemen aynı fiyatlara geldiklerini duyurdu.