Arı yetiştiricileri 'mazot desteği' talep ediyor
Kovan başına verilen 10 Türk liralık desteğin 15 Türk lirasına yükseltilmesinin üreticileri memnun ettiğini söyleyen Şahin, gezginci arıcılara da mazot desteği verilmesini talep etti.
- Sektörel
- 21 Şubat 2019 21:26

Şahin, kovan başına sağlanan 10 Türk liralık desteğin 15 Türk lirasına yükseltilmesinin üreticileri memnun ettiğini yineleyerek, gezginci arıcılara yönelik de mazot desteği talebinde bulundu.
Gazetecilere konu ile ilgili önemli bilgiler veren Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, kovan başına verilen desteğin 10 Türk lirasından 15 Türk lirasına çıkarılmasının üreticileri memnun ettiğini ifade etti.
Gezginci arıcılara mazot desteği verilsin
Arıcılık sektörüne sağlanan desteklerden ve üretim ile ilgili verilerden bahseden Şahin, arıcılığın tarım alanlarının vazgeçilmezi olduğuna dikkati çekerek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kovan desteğinin 10 Türk liradan 15 Türk lirasına çıkarılmasından memnuniyet duyduklarını dile getirerek, 5 senedir desteklerde artış olmadığının altını çizdi. Şahin, desteklerin artırılması adına her sene rapor hazırlayıp sunduklarını anlatarak, kovan başına sağlanan 10 Türk liralık desteğin 15 Türk lirasına yükseltilmesinin üreticileri memnun ettiğini belirtti. Hemen hemen 6 milyon kovanın desteklerden faydalandığına işaret eden Şahin, Türkiye'de arıcıların neredeyse yüzde 75'inin 'gezginci' olarak arıcılık yaptığını kaydederek, gezginci arıcılara da mazot desteği verilmesi talebinde bulundu.
Arıcıların ihtiyacı olan ilaçların fiyatları yüksek
Balın yanında arı sütü, polen, arı ekmeği, propolis tarzında ürünler için de işletmelerin kurulması ve desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, sağlıklı arı yetiştirmek adına arıcıların ihtiyacı olan ilaçların fiyatlarının yüksek olduğunu anımsatarak, bu ilaçların senenin belli dönemlerinde TAB aracılığıyla daha ucuza arıcılara sunulmasıyla maliyetlerin düşürüleceğini savundu
Türkiye'de arı üretim alanlarının yükseltilmesi gerek
Türkiye'de arı üretim alanlarının yükseltilmesi gerektiğini bildiren Şahin, Türkiye’nin yılda 40 bin ton çam balı ürettiğini hatırlatarak, çam balı üretim alanlarında artış olması gerektiğini aktararak, bal üretim alanlarının artırılması hâlinde yılda 100 bin ton çam balı ihraç eden bir ülke konumuna ulaşılabileceğini öne sürdü. Şahin, çiçek balı alanlarının korunması durumunda çiçek balı ihraç edecek mertebeye erişilebileceğini açıklayarak, kestane ve akasya ormanları oluşturulduğu takdirde de üretimde tavan seviyelere ulaşılabileceğini ileri sürdü.
Bal üretiminde azalma
Şahin, Türkiye'de kovan sayısının, geçen sene bir önceki seneye kıyasla yüzde 1,5 artarak 8 milyon 108 bin 424'e ulaştığı bilgisini paylaşarak, bal üretiminin de aynı dönemde yüzde 5,7 gerileyerek, 107 bin 920 tona indiğini duyurdu. Şahin, belirtilen dönem içerisinde bal mumu üretiminin ise yüzde 11,2 gerileyerek, 3 bin 987 ton olarak tamamlandığını vurguladı.