Al Sani: Ablukanın olumsuz etkilerini aşmayı başardık
Katar Emiri, ülkesine uygulanan ablukanın olumsuz etkilerinin büyük ölçüde aşıldığını vurguladı.
- Gündem
- 06 Kasım 2018 11:59
- Son Güncelleme: 06 Kasım 2018 12:31

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Körfez ülkeleri tarafından ülkesine uygulanan ablukanın olumsuz etkilerinin büyük oranda aşıldığını vurguladı. Şeyh Temim, ülkesinin ihracatının yüzde 18 arttığını söyleyerek, yerel para biriminin yabancı para birimleri karşısında başarılı bir şekilde muhafaza edildiğini söyledi. Körfez ülkeleri ile ilgili de konuşan Şeyh Temim, ülkelerin güvenlik ve istikrarının egemenliğe dokunularak sağlanılamacağının altını çizdi.
Ülkesine uygulanan ablukanın olumsuz etkilerini büyük oranda aşmayı başardıklarını belirten Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, engellere rağmen ihracatlarının 2017'de bir önceki yıla oranla yüzde 18 arttığını söyledi.
‘’ABLUKAYI AŞMAYI BAŞARDIK’’
Şura Meclisi 47. dönem çalışmaları açılışında konuşan Şeyh Temim, Haziran 2017'den beri bazı Arap ülkeleri tarafından Katar'a uygulanan ablukayı işaret ederek, söz konusu ablukanın olumsuz etkilerinin aşılması konusunda başarılı olduklarını ifade etti.
Şura Meclisi 47. dönem çalışmaları açılışında konuşan Şeyh Temim, Haziran 2017'den beri bazı Arap ülkeleri tarafından Katar'a uygulanan ablukayı işaret ederek, söz konusu ablukanın olumsuz etkilerinin aşılması konusunda başarılı olduklarını ifade etti.
‘’YEREL PARA BİRİMİ YABANCI PARA KARŞISINDA MUHAFAZA EDİLDİ’’
Şeyh Temim, engellere rağmen ihracatlarının 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 18 arttığını yineleyerek, ülkesinin Katar Merkez Bankası vesilesiyle, yerel para birimini yabancı para birimleri karşısında muhafaza etmede başarıya ulaştığını bildirdi.
Katar ekonomisinin dış sarsıntılara karşı güçlendiğini dile getiren Şeyh Temim, kendi kendine olan yeterliliğinin arttığına değindi.
‘’ÜLKELERİN İSTİKRARI EGEMENLİKLERİNE DOKUNULARAK SAĞLANILMAZ’’
Şeyh Temim, Körfez ülkeleri arasındaki ilişkiler ile ilgili de konuştu. Körfez ilişkilerinin gerilemesi, bölge sorunlarını çözme gücünü zayıflattığını öne süren Şeyh Temim, ülkelerin güvenlik ve istikrarının, egemenliklerine dokunularak sağlanamayacağına dikkati çekti.
Bahreyn, BAE, Suudi Arabistan ve Mısır yönetimleri, 5 Haziran 2017'de Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri ve ekonomik abluka uygulamaları Körfez bölgesinde büyük bir krize yol açmıştı.
Katar'ın ihracatı komşu ülkelerin kara, hava ve deniz yollarını kapatması nedeniyle ablukanın ilk haftalarında olumsuz bir seyir izlemişti.
KATAR KRİZİ İLE İLGİLİ NE YAŞANMIŞTI?
Başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere, Bahreyn ve Mısır yönetimleri, 5 Haziran 2017'de Katar ile tüm diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı. Ayrıca Katar’a ekonomik abluka uygulama kararı, Körfez bölgesinde yeni bir krizi ortaya çıkarmıştı.
Katar'ın ihracatı komşu ülkelerin kara, hava ve deniz yollarını kapatması sebebiyle abluka ilk haftalarda olumsuz bir seyir izlemişti. Körfez ülkeleri, Katar’a yönelik 13 maddelik bir talep metni yayımlamıştı. Bu metinlerden en dikkat çekeni ise Türkiye’nin Katar’daki askerî varlığı. Körfez ülkeleri özellikle Türkiye’nin buradaki askerî varlığından rahatsız olduklarını ve Katar’a bu yönde talimat vermeye kalkmıştı.