Akaryakıtta ÖTV feragatı 6 ayda 8 milyar Türk lirasını aştı
Altıncı ayını geride bırakan akaryakıtta eşel mobil uygulamasıyla devletin 8,3 milyar Türk lirası ÖTV'den feragat ettiği açıklandı.
- Piyasalar
- 17 Kasım 2018 14:16
- Son Güncelleme: 17 Kasım 2018 14:31

Altıncı ayını geride bırakan akaryakıtta eşel mobil uygulamasıyla devletin 8,3 milyar Türk lirası ÖTV'den feragat ettiğini söyleyen Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, 17 Mayıs’tan beri uygulanan eşel-mobil sistemi uygulamasıyla ekonomi yönetiminin, Türkiye'ye karşı yapılan ekonomik saldırılara karşı halkı olası akaryakıt zamlarından koruduğunu belirtti.
ZAM İHTİYACI TÜKETİCİYE YANSITILMADI
Aktaş, söz konusu sistemin bir şemsiye işlevi gördüğünü ve motorinde bir litrede 1 Türk lirası 4 kuruşa kadar çıkan zam ihtiyacının ÖTV’den karşılandığını bildirerek, halkın zamlardan nasıl korunduğuna yönelik en iyi örneğin LPG’de yaşandığını vurguladı. Devletin bu kalemde ÖTV tutarını litrede 2 kuruş kalana kadar zam ihtiyacını tüketiciye yansıtmadan karşıladığı bilgisini paylaşan Aktaş, mayıs ayından beri 6 aydır uygulanan eşel mobil sistemiyle devletin 8,3 milyar Türk lirası ÖTV'den feragat ettiğini duyurdu.
Aktaş, devletin akaryakıtta feragat ettiği toplam ÖTV'nin 6 milyar 319 milyon Türk lirasının motorin, 541 milyon Türk lirasının benzin ve 1 milyar 478 milyon Türk lirasının da LPG'deki zam ihtiyacının vergiden karşılanmasıyla oluştuğunu vurguladı.
ENFLASYONDA 1,5 PUANLIK DÜŞÜŞ ETKİSİ OLUŞTURACAK
Aktaş, eşel mobil sistemi ile akaryakıt fiyatlardaki artışın önüne geçilmesinin aylık enflasyon rakamlarına minimum 1-1,5 puanlık bir düşüş etkisi oluşturacağını öne sürerek, akaryakıttaki fiyat artışına paralel olarak lojistik ve taşımacılık sektörlerinin de mecburen fiyat artışları yapmak durumunda kalacağından bahsetti. Aktaş, özel sektörün bir kez bile zam yapması durumunda aşağı yönlü revizyonun pek mümkün olmadığına dikkati çekerek, eşel mobil uygulaması ve akaryakıt sektörünün geleceğine yönelik bilgiler de verdi.
KISA SÜREDE BENZİN VE MOTORİNDE İNDİRİM BEKLENİYOR
Geçen ay sunulan bütçe planlamalarında da görüldüğü gibi ekonomi yönetiminin bu yıl eşel mobil sisteminden dolayı 11 milyar Türk liralık vergi kaybını göze aldığını ifade eden Aktaş, yıl sonuna kadar bu göze alınan rakama ulaşılamayacağı yönünde tahmininde bulunarak, yurtdışı işlenmiş ürün piyasalarında başlayan gevşeme hareketinin ilk olarak benzinde karşılanma ihtiyacının ortadan kaldırıldığını dile getirdi. Aktaş, hâlen motorinde 27, LPG'de 20 kuruşluk karşılanma bulunduğunu kaydederek, çok kısa zamanda aşağı yönlü yansımalar yaşanacağından benzin ve motorinde de pompa fiyatlarında indirim beklendiğini aktardı.