Akademisyenlerden Türkiye ekonomisine 'ihracat' katkısı
Erciyes Teknopark'ta firmalaşan ve bilimsel tecrübelerini ürüne aktaran akademisyenler, ihracatta yaklaşık 16 milyon TL’lik katma değer yarattı.
- Sektörel
- 26 Ocak 2019 13:54
- Son Güncelleme: 26 Ocak 2019 14:05

Gazetecilere konuşan Erciyes Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recai Kılıç, Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi'nin 2018’de 34 üniversite-sanayi iş birliği projesine imza attığını anımsatarak, 12 patent başvurusunun yanı sıra iki lisans anlaşmasının da yapıldığını ifade etti.
Akademisyenlerin teknoparkta önemli bilimsel çalışmalar yaptığını dile getiren Kılıç, akademisyen firmaların bugüne kadar çok sayıda başarılı çalışmaya imza attığını vurgulayarak, bu firmaların çalışmalarından da bahsetti.
AKADEMİSYENLER BİRÇOK ÜRÜN YAPIYOR
Kılıç, 4 akademisyen tarafından kurulan bir firmanın yenilikçi teknolojiyle millî gübre geliştirdiğini anlatarak, yavaş salınımlı bu gübre özelliğiyle yüzde 25 seviyesinde daha verimli bir ürün elde edildiğini ileri sürdü. Bu ürünün yurt dışına da ihraç edildiğini belirten Kılıç, farklı bir firmanın ise tamamen doğal olan propolis ürettiğini ifade ederek, bir diğer firmanın da mekatronik bölümünden hocaların desteğiyle diyabet hastalarına yönelik özel ayakkabılar içerisine giyilebilir bir tabanlık geliştirdiğini bildirdi.
EĞİTİM VE DANIŞMANLIK İHTİYAÇLARI BELİRLENİYOR
Ayrıca Erciyes Teknopark çatısı altında kurulan Ettosoft Yazılım Kümesi ve Erciyes Teknopark Elektronik Kümesi ile küme üyesi firmalar tarafından eğitim ve danışmanlık ihtiyaçlarının belirlendikten sonra, altyapılarını güçlendirme, ihracat kapasitelerini ve ticari etkinliklerini daha ileriye taşıma yönünde de etkin çalışmalar yürüttüklerini aktaran Kılıç, Mimarsinan OSB'ye yakın bir bölgede yeni bir alanın teknoloji geliştirme bölgesi olarak ilan edilmesi için çalışmaların sonuna gelindiği bilgisini paylaşarak, bu vesileyle de yeni çalışmalar yapılacağının sinyalini verdi.
3 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Teknopark bünyesinde üretilen ürünlerin farklı ülkelere ihraç edildiğini kaydeden Kılıç, 2005 yılında kurulan teknoparkta akademisyenlerin yaptığı çalışmalarla yurt dışına yapılan ihracat boyutunun 3 milyon dolara ulaştığına dikkati çekerek, yaklaşık 16 milyon TL’lik bir katma değere tekabül ettiğini söyledi. Kılıç, bunun da teknopark ihracatının yüzde 12'sine denk geldiğini anımsatarak, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlandığını söyledi.
Toplam Ar-Ge gelirinin ise 50 milyon TL’nin üzerinde olduğunu vurgulayan Kılıç, akademisyenlerin proje dışı gelirlerine bakıldığı zaman 14 milyonun üzerinde bir rakamın ortaya çıktığına işaret ederek, teknopark kavramı ve akademisyenlerin firmalaşması süreçlerinin Türkiye için önemli rakamlar olduğunu dile getirdi. Kılıç, üniversite olarak akademisyenlerin firmalaşmaları, bilgilerini ürüne dönüştürmeleri ve bunları ticarileştirmeleri anlamında teşvik ettiklerini ifade ederek, yarı zamanlı izinlerinde de kolaylık sağlandığını söyledi.