kapat ikonu

9 ayda gümrükte 2 milyar liralık 'kaçak' ele geçirildi

Gümrük muhafaza ekipleri tarafından 9 ayda yaklaşık 2 milyar lira değerinde kaçak ürünler yakalandı.

Gümrük muhafaza ekiplerin tarafından yürütülen operasyonların ardından 9 ayda yaklaşık 2 milyar lira değerinde kaçakçılık engellendi.
 
9 AYDA 2 MİLYAR LİRALIK KAÇAKÇILIK ENGELLENDİ
 
Ticaret Bakanlığına bağlı Gümrük Muhafaza ekipleri, kaçakçılıkla mücadele kapsamında yürütülen operasyonlarda yılın ilk 9 ayında 2 milyar liralık kaçakçılığın önüne geçti.
 
‘’UYUŞTURUCU, TARİHİ ESER…’’ GİBİ KAÇAK ÜRÜNLERE İZİN YOK
 
Bakanlık tarafından paylaşılan verilerde; gümrük muhafaza ekiplerinin, yıl başından eylül sonuna kadar düzenlediği operasyonlarda, aralarında uyuşturucu, araç, cep telefonu, değerli madenler, ilaç ve tarihî eserlerin bulunduğu çok miktarda kaçak eşyayı ele geçirdiği duyuruldu.
 
2 MİLYARLIK KAÇAKÇILIK
 
Başarılı bir şekilde operasyonların yürütüldüğü söz konusu dönemlerde 4 bin 82 olayın raporu tutulurken, bunlardan 1,2 milyar lirası ticari eşya, 780 milyon lirası da uyuşturucu madde olmak üzere yaklaşık 2 milyar liralık kaçakçılık vakası yaşandı.
 
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE ARTTI
 
Bakanlık verilerince uyuşturucuyla mücadelede düzenlenen operasyonlardan yılın 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artış kaydedildi. Bu dönemde 41,9 ton uyuşturucu madde ele geçirilirken, geçen yıl ise bu rakam toplamda 26,3 tonda kalmıştı.
 
TEK SEFERDE EN BÜYÜĞÜ YAKALANDI
 
Gümrük muhafaza ekiplerince ağustos ayında ele geçirilen 800 kilogram kokain ve 2017’nin mayıs ayında ele geçirilen 775 kilogram eroinin de Türkiye tarihinde tek seferde en büyük eroin ve kokain yakalanması olarak kayıtlara geçtiği bildirildi.
 
KAÇAK SİGARA KULLANIM ORANINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI
 
Sigara kaçakçılığı konusunda da göz açtırmadan aktif çalışan ekipler, 2018’de toplamda 13,1 milyon paket kaçak sigara yakalarken 2014’te yüzde 21'e kadar yükselen kaçak sigara kullanım oranının, bu yıl yüzde 7,5 seviyelerine kadar gerilediği ifade edildi. Bu dönemlerde kaçak sigara yakalama değerinin ise 53 milyon liradan 113 milyon liraya yükseldiği öğrenildi.
 
ÜLKEYE GİRİŞİ İZİN VERİLMEYEN DİĞER ÜRÜNLER
 
147 milyon liralık makine aksamı ve yedek parça, 121 milyon liralık elektronik eşya, 101 milyon liralık gıda maddesi ve 73 milyon liralık tekstil ürünlerinin de ülkeye girişine izin verilmeyen eşyalar arasında yer aldığı kaydedildi.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol