kapat ikonu

7200 avroluk parça 6 bin Türk lirasına üretildi

Türk mühendisler, fiyatı 7200 avro olan pantograf parçasını 6 bin liraya üretti.

Türk mühendisler, Çin ve İtalyanlar tarafından yapılan ve Türkiye’nin pek çok ilinde kullanılan tramvayların 7 bin 200 avroluk pantograf parçasını 6 bin Türk liraya üretti.
 
PANTOGRAF PARÇASI ÜRETİLDİ
 
Samsun Büyükşehir Belediyesi, şehir içi toplu taşımada kullanılan Çin ve İtalyan yapımı tramvayların yedek parçalarını yerlileştirerek, üretime ve millî ekonomiye katkı sunuyor. Büyükşehir Belediyesine bağlı SAMULAŞ firması, Çin ve İtalyan yapımı tramvayların 21 parçasının yerli üretimini gerçekleştirdi. Firma, son olarak tramvayların enerji nakil hattı olan katener teline temasına yarayan pantograf parçasının yerli üretimini tamamladı. Konya’daki bir firma ile birlikte yapılan yerli üretim, büyük bir başarı ile hayata geçirildi.
 
PARÇANIN DEĞERİ YAKLAŞIK 44 BİN TÜRK LİRASI
 
Pantograf parçası, elektrik hattı üzerinde bulunabilecek yabancı cisimlerce aldığı darbeler sonucu kırılıyor ve tamiri de mümkün olmuyor. Yurt dışından ise 7200 avroya (Bugünkü kur ile yaklaşık 44 bin Türk lirası) getirilen parçanın maliyeti ise cep yakıyor. Maliyetlerin yüksek olmasından dolayı SAMULAŞ firması da Konya’da otomotiv üzerine faaliyet gösteren bir firma ile temasa geçerek, yaklaşık 44 bin Türk lirası olan parçayı, yalnızca 6 bin Türk lirasına elde etti.
 
 
TRAMVAYLARIN HEPSİNDE PANTOGRAF PARÇASI BULUNUYOR
 
SAMULAŞ, tramvaylarda kullanılan ithal parçaların yerli ve millî üretimini gerçekleştirmek için çalışmalarına devam ediyor. Tramvayların hepsinde enerji nakil hattından 750 volt doğru akımı (DC) araçların güç sistemine nakil eden pantograf parçası bulunuyor. Daha evvel yurt dışından 7200 avroya ithal edilen parça, Konya'da otomotiv sanayisine üretim yapan bir firma ile SAMULAŞ arasında yapılan görüşmelerin ardından Türkiye’de üretilmeye başlandı.
 
SÜRÜŞ PERFORMANSI VE DENEMELER OLUMLU GERÇEKLEŞTİ
 
SAMULAŞ Genel Müdürü Kadir Gürkan, firma bünyesinde bulunan mühendisler ve Konya’daki firmada bulunan mühendislerin malzeme analizi yaptığını söyledi. Her iki firma arasında donanım ve üretim tekniği hakkında görüş alışverişinde bulunulduktan sonra parçanın üretimini 6 bin Türk lirasına gerçekleştirdiklerini anlatan Gürkan, iki hafta boyunca yerli üretim pantograf parçasını tramvaylarda test ettiklerini bildirdi. Gürkan, denemeler sonucunda sürüş performansı ve teknik denemelerin olumlu gerçekleştiğini belirterek, tramvayın pantograf parçasının yerli ve millî üretiminin tamamlandığını ifade etti.
 
Gürkan, yerli ve millî üretimi yapılan parçaların tedarik zamanı ve maliyetleri azaltılarak, Türkiye'deki imalat sanayisinin teknik kapasitesi ve istihdamının da arttığına dikkati çekti.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol