20 ton altın ekonomiye kazandırıldı
Kuveyt Türk, 2011’de başlattığı ‘’Altın Günleri’’ uygulamasıyla ve diğer uygulamalar sayesinde 20 tonun üzerinde altını ekonomiye kazandırdı.
- Piyasalar
- 02 Aralık 2018 01:42
- Son Güncelleme: 02 Aralık 2018 01:45

2011 yılında başlatılan Altın Günleri uygulamasıyla bugüne kadar 16 ton, diğer uygulamalarla birlikte 20 tonun üzerinde altını ekonomiye kazandırdıklarını söyleyen Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, yapılan araştırmalarda 45 yaş ve üzeri grup olmak üzere altın biriktirenlerin büyük bir kısmının altınlarını hâlen yastık altında tutmayı tercih ettiklerini ileri sürdü.
ALTIN BANKACILIĞINDA KATILIM BANKALARI ARASINDA İLK SIRADA
Uyan, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması açısından birçok ilke imza attıklarını kaydederek, bu yılın üçüncü çeyrek verilerine göre, altın bankacılığında, katılım bankaları arasında yüzde 58'lik payla ilk sırada, tüm bankalar arasında ise yüzde 13'lük payla üçüncü sırada yer aldıklarını aktardı.
20 TONUN ÜZERİNDE ALTIN EKONOMİYE KAZANDIRILDI
Sene başından beri yaklaşık 2 ton ziynet altını ülke ekonomisine kazandırdıklarını hatırlatan Uyan, 2011 yılında başlatılan ‘’Altın Günleri’’ uygulaması sayesinde bugüne kadar 16 ton, diğer uygulamalarla birlikte ise toplamda 20 tonun üzerinde altının ekonomiye kazandırıldığını dile getirdi.
YILIN DOKUZ AYLIK BÖLÜMÜNDE NET KÂR YÜZDE 20,4 ARTTI
Uyan, yılın dokuz aylık bölümünde net kârlarının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 20,4 artırarak 668 milyon Türk lirasına çıkardıklarını belirterek, toplam aktiflerinin 76,9 milyar Türk lirası, öz varlıkların ise 5,2 milyar Türk lirası olduğunu duyurdu.
TOPLANAN FON BÜYÜKLÜĞÜNDE 55,3 MİLYAR TÜK LİRASINA ULAŞILDI
Toplanan fon büyüklüğünde 55,3 milyar Türk lirasına, kullandırılan fon büyüklüğünde ise 53 milyar Türk lirasına ulaştıklarını anlatan Uyan, büyüme oranlarında yükselen döviz kurlarının da etkisinin olduğunu vurguladı. Uyan, yükselen kur ortamına rağmen Türk lirası kullandırılan fon hacminin yılın ilk 9 ayında yüzde 16 büyürken, yine aynı dönemde Türk lirası fon hacminin de yüzde 14 oranında arttığına işaret etti. Uyan, faiz ve kur cephesinde hareketliliğin arttığı bir yıl yaşanmasına rağmen aktif büyüklükle katılım bankaları arasında ilk sıradaki yerlerini sağlamlaştırmayı sürdürdüklerini savundu.
KATILIM BANKACILIĞI FİNANSAL DALGALANMALARA KARŞI DİRENÇLİDİR
Uyan, ağustos ayında döviz kurlarında yaşanan spekülatif atağın katılım bankacılığı sisteminin önemini bir kez daha hatırlattığına değinerek, katılım bankalarının reel ekonomiyi finanse ettiğini anımsattı. Sabit oranlı bir işlem yapıldığını, piyasada spekülatif bir atak olduğunda ya da faizlerin çok hızlı arttığı dönemlerde, katılım bankalarıyla çalışan müşterilerin adaptasyonlarının daha kolay olduğuna dikkati çeken Uyan, geçmişte vadeli olarak alınan fiyatların bu süreçte değişmediğini bildirdi. Uyan, katılım bankacılığının finansal dalgalanmalar karşısında ne kadar dirençli bir yapıya sahip olduğunu yaşanan son süreçte bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti.